Samtidigt har utskottet bestämt om fördelningen av regeringens extra budgetpott på ca. 50 miljoner euro. Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz är särskilt nöjd över de tilläggsresurser som riktas till ungas företagsamhetsfostran.
-Företagsamhetsfostran ger ungdomar viktiga färdigheter inför arbetslivet. Den erbjuder möjlighet att pröva sina vingar, att lyckas och misslyckas i en trygg miljö, utan ekonomisk risk. Den lär ut färdigheter i ekonomi men visar också hur kreativitet och samarbete kan bära långt. Det här är lärdomar som barn och unga säkert har nytta av i sitt kommande arbetsliv, säger Adlercreutz
Riksdagen beviljar tilläggsfinansiering till bland annat organisationer som erbjuder kostnadsfria program i företagsamhet för skolor.
- Tilläggsfinansieringen hjälper de här programmen att nå ut till allt fler ungdomar, det är svårt att bli intresserad av något som man inte vet om, säger Adlercreutz.
Adlercreutz påpekar att intresset för att bli företagare har ökat märkbart under senaste årtionden bland den yngre befolkningen. Det här framkommer till exempel i resultaten från Ekonomi och ungdom TAT:s årliga Ungas framtidsrapport, vilket också berättar att företagsamhetsfostran i skolorna bidrar till att skapa förståelse för företag och företagsamhet.
- Attityderna har förändrats snabbt. Idag meddelar nästan 50% av ungdomarna att de kunde tänka sig en bana som företagare. Man har t.ex. kunnat konstatera, att elever som besökt Företagsbyn, ett program som finns i de flesta större städer och kommuner, förstår företagsamhet och företagens betydelse bättre än elever som inte besökt en Företagsby. Det här är konkreta satsningar på framtiden, säger Adlercreutz.