SFP godkände regeringsmedverkan

09.12.2019 kl. 13:56

SFP och Svenska riksdagsgruppen har godkänt regeringsmedverkan. Det skedde i ett gemensamt möte för partistyrelsen och riksdagsgruppen på söndag kväll efter att regeringssonderaren Antti Rinne presenterat sitt förhandlingsresultat som betyder att fempartiregeringsbasen fortsätter.


- Jag ser fram emot att fortsätta att jobba med det goda regeringsprogram vi har tillsammans med den nygamla regeringen under Sanna Marin, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Mötet i går bestämde också att Anna-Maja Henriksson och Thomas Blomqvist fortsätter som SFP:s ministrar, som justitieminister respektive minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Eftersom Finland är EU:s ordförandeland representerar Henriksson EU på justitieministermötet mellan EU och Förenta staterna i Washington. På ministermötet diskuteras samarbetsprojekt mellan EU och Förenta staterna. I samband med mötet träffar minister Henriksson också USA:s justitieminister William Barr.

På grund av ministermötet kan Henriksson inte vara närvarande när republikens president på tisdagen väntas utnämna den nya regeringen.

- Helst hade jag förstås varit med när Sanna Marins regering utnämns, men nu handlar det om exceptionella omständigheter och vårt EU-ordförandeskap ska skötas väl ända till slut. Eftersom justitiekanslern ansett det ur fosterlandets synvinkel vara motiverat att jag deltar i ministermötet så valde jag att respektera det och åka, säger Henriksson.

 
Svenska riksdagsgruppen
SFP, Nylands valkrets
SFP, Egentliga Finland
SFP, Helsingfors valkrets
SFP, Nylands valkrets
SFP, Vasa valkrets
Ålands riksdagsledamot, Landskapet Ålands valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets