Suullinen kysymys Kreikan tilanteesta (Henriksson Anna-Maja r)

12.06.2015 kl. 10:13
Utdrag från protokollet

Suullinen kysymys
SKT 4/2015 vp
Keskustelu
16.50
Anna-Maja
Henriksson
r
Värderade fru talman, arvoisa puhemies! EU-ländernas toppmöte går av stapeln strax efter midsommar. Just nu är både statsminister Sipilä och finansminister Stubb ute i Europa och de har under de senaste dagarna också träffat centrala europeiska beslutsfattare, och det här är ju jättebra. 
Arvoisa puhemies! Sekä pääministeri että valtiovarainministeri ovat viime päivinä tavanneet keskeisiä eurooppalaisia päättäjiä, se on erittäin hyvä asia. Yhtenä keskeisenä aiheena on ollut Kreikan tilanne, ja nyt olisi hyvä saada eduskunnassa päivitys tästä tilanteesta. Kysynkin tämän vuoksi nyt pääministerin sijaiselta ulkoministeri Soinilta, että mikä on teidän käsityksenne nyt Kreikan tilanteesta, ja mikä on Suomen toimilinja Kreikan suhteen. 
16.51
Ulkoasiainministeri
Timo
Soini
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa rouva puhemies! Kreikan tilanne on huono ja vakava. Kreikan piti vastata viime torstaina Junckerille, he eivät sitä tehneet. Vastausta ei tullut perjantainakaan, lauantaina taisi tulla puhelinsoitto. Se vastine, jonka Kreikka on EU:lle tai euroryhmälle antanut, on kevyt. Sillä ei velkaantuminen taitu, sillä ei velkakestävyys parane, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että sopimusta tältä pohjalta ei synny. Syrizan toiminta tässä asiassa on mielestäni ollut vastuutonta. Suomi on tietysti sääntöjä noudattava maa. Me edellytämme myös, että Kreikka noudattaa niitä sääntöjä, joita on yhdessä sovittu.  
Puhemies Maria Lohela
Pyydän edustajia, jotka haluavat esittää lisäkysymyksiä, ilmoittautumaan. 
16.52
Carl
Haglund
r
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa rouva puhemies! Olisin vielä pääministerin sijaiselta kysynyt sitä, että jos sitten Kreikan hallituksen toimilinja muuttuu ja löytyy yhteinen sävel, niin onko Suomen hallituksella edellytykset ja valmius osallistua mahdolliseen uuteen tukipakettiin Kreikan osalta, jos tarve niin vaatii, jotta valuutta pysyy yhdessä ja Kreikka pystyy jatkamaan euromaana. 
16.52
Ulkoasiainministeri
Timo
Soini
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa rouva puhemies! Neuvottelut ovat nyt herkässä vaiheessa, ja en lähde spekuloimaan sillä tilanteella, vaan katsotaan ensin neuvottelutulos. Viime eduskuntakaudella kylläkin eduskunta sitoutui pääomittamaan ja luomaan EVM-järjestelmää, ja se päätös on tehty ja siihen Suomi on maana sitoutunut. Toivoni mukaan on niin, että Kreikka ottaa lusikan kauniiseen käteen, tekee neuvotteluratkaisun, ja jollakin aikavälillä tämä velkaongelma helpottaa. Tällä hetkellä se ei kyllä näytä kovin hyvältä, ja olen tämän asian suhteen kyllä pessimistinen. 
16.53
Ben
Zyskowicz
kok
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa rouva puhemies! Kreikan tilanne on se, mikä olisi jatkossa Suomen tilanne, jos opposition täällä antamat neuvot otettaisiin todesta (Eduskunnasta: Höpö höpö!) eli ne neuvot, että ammutaan alas kaikki uuden hallituksen säästöt. Tänään säästöt kuulemma koskevat naisia ja lapsia, huomenna sairaita, ylihuomenna terveitä, kohdistuvat ihan tavallisiin suomalaisiin tietysti. (Välihuutoja) Kehenpä muuhunkaan? Kiinalaisiinko? 
Mutta Kreikan tilanne on joutunut huonoksi. Suomessa pyrimme taloutta korjaamaan. Suomessa pyrimme velkaantumisen lopettamaan, jotta Kreikan tie ei olisi Suomen tie. Mutta kun Kreikan tilanne on näin huono, niin toivon, että he lukevat Helsingin Sanomista Saska Saarikosken erinomaisen artikkelin, joka lähtee siitä, että kreikkalaisten ei pidä syyttää muita vaan katsoa peiliin. Kysyn ministeri Soinilta: mitä silloin seuraa, jos sopimusta ei synny? 
16.54
Ulkoasiainministeri
Timo
Soini
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa rouva puhemies! Minulla oli tänään erinomainen mahdollisuus vertailla kahta velkakriisin hoitajaa. Tapasin nimittäin Islannin ulkoministerin, joka kertoi, miten Islannissa tämä velkakriisi hoidettiin. (Välihuutoja) Se hoidettiin niin, että kolme isoa pankkia pistettiin konkurssiin, ja ne, jotka olivat velat tehneet, ne myöskin riskin kantoivat. Tässä olisi ollut Euroopan unionillekin oppia, miten pistää todella sijoittajavastuu täysillä käyntiin. 
On tietenkin selvä, että jos Kreikka ei pääse sopimukseen, ei tule sopimusta, silloin Kreikka ajautuu maksukyvyttömyyteen ja käytännössä konkurssiin. Se tässä on se vaihtoehto: joko sopimus, joka yhteisesti hyväksytään, tai maksukyvyttömyys ja konkurssi. 
 
Anna-Maja Henriksson, Carl Haglund
SFP, Nylands valkrets
SFP, Nylands valkrets
SFP, Egentliga Finland
SFP, Helsingfors valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Nylands valkrets
Ålands riksdagsledamot, Landskapet Ålands valkrets