Terveydenhuolto tarvitsee työrauhaa

18.10.2023 klo 15:52
Eduskunnassa keskusteltiin tänään hallitukselle esitetystä välikysymyksestä koskien sosiaali- ja terveysalan paikallispalveluja sekä hyvinvointialueiden rahoituksen turvaamista. Kansanedustaja Henrik Wickström (RKP) korosti ryhmäpuheessaan, että nyt ei ole lyhytaikaisten ratkaisujen aika, vaan tarvitaan työrauhaa, jotta koko terveydenhuoltoala pääsee kunnolla käyntiin uudistuksen jälkeen. Hän korosti myös, että henkilöstö on terveydenhuollon tärkein resurssi.

- Hyvinvointialueet ovat olleet olemassa lähes 10 kuukautta. Hallitus on päättänyt kunnioittaa hyvinvointialueiden haluamaa työrauhaa. Samalla hallitus haluaa seurata hyvinvointialueiden tilannetta aktiivisesti. Meidän halumme on tehdä hyvinvointialueista taloudellisesti kestäviä, Wickström huomautti pitämässään puheessa.

- Meidän on osattava arvostaa henkilökuntaamme paremmin. Työhyvinvoinnin ja työtyytyväisyyden vahvistamisessa ja johtamisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa on parannettava. Kyse on esimerkiksi mahdollisuudesta vaikuttaa työaikaan, sekä silloin, kun halutaan tai ei haluta ottaa työvuoroja.

Wickström korosti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tarkastelun tärkeyttä, jotta pystytään ylläpitämään mahdollisimman laajaa palveluverkostoa, jossa kielelliset oikeudet huomioidaan ja paikalliset palvelut voivat toimia kestävästi.

– Nyt edessämme on seuraava uudistus, nimittäin palveluiden uudistus. Väestömme ikääntyy ja tämä asettaa paineita terveydenhuoltojärjestelmällemme. Nyt tarvitsemme digitaalisia ja mobiilipalveluita fyysistä palvelua unohtamatta. RKP:ssä haluamme turvata paikalliset palvelut, mutta se, mitä se tarkoittaa, tulee hyvinvointialueiden määritellä, ei meidän, Wickström sanoi puheessaan.

- Kun on heikoimmillaan, tulee saada hoitoa omalla äidinkielellään. Siksi hallitus muun muassa selkeyttää kaksikielisten alueiden yhteistyötä. Lisäksi meidän on panostettava hoitojonojen lyhentämiseen. Tätä varten suunnataan lisäresursseja myös KELA-avustuksiin, jotta useammat ihmiset voivat hakea hoitoa rajoitetun ajan yksityiseltä sektorilta, Wickström totesi.

Henrik Wickström
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri