Ska verkligen 8-åringar tvingas bära ansiktsmask?

23.08.2021 kl. 12:21
Svenska folkpartiets riksdagsledamot Sandra Bergqvist ifrågasätter de regionala coronagruppernas rekommendationer om att barnen i årskurs 4 och uppåt starkt rekommenderas att bära ansiktsmask i skolan.

Bergqvist upplever att barnens bästa inte tas i beaktande och skulle gärna vilja se att Barnombudsmannen utvärderade om rekommendationerna faktiskt är i barnens bästa.

 
- Rekommendationen tar inte i beaktande att det finns sammansatta klasser och små skolor där årskurserna blandas. I dessa fall leder rekommendationen till att även elever i lägre årskurser måste bära ansiktsmask, säger Bergqvist. 

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar i första hand att barn över 12 år bär ansiktsmask. I accelerationsfasen och samhällsspridning gäller maskrekommendationen grundskolor från och med årskurs 6. 

- De regionala besluten känns därför väldigt strikta. I praktiken leder dessa rekommendationer till att många 8-åringar tvingas sitta med ansiktsmask i över 7 timmar dagligen också på orter där det inte funnits coronafall på flera veckor. Det här kan inte anses vara rimligt och motiverat, säger Bergqvist.

 
Sandra Bergqvist
SFP, Nylands valkrets
SFP, Egentliga Finland
SFP, Helsingfors valkrets
SFP, Nylands valkrets
SFP, Vasa valkrets
Ålands riksdagsledamot, Landskapet Ålands valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets