Blomqvist vill se fler män i jämställdhetsarbetet

26.09.2020 kl. 14:21
Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist, efterlyste i sitt tal på SFP:s partidag att fler män engagerar sig i arbetet för ökad jämställdhet.

- Även om Finland kommit långt i fråga om jämställdhet, är arbetet ännu inte klart, säger minister Blomqvist. Till exempel vad gäller arbete och familjeliv, könsbaserat våld och sexuella trakasserier återstår ännu allvarliga problem.
Blomqvist oroar sig även för hur ökad polarisering även påverkar jämställdhetsarbetet. 
 
- Än idag ser vi att grundläggande principer som jämställdhet ifrågasätts och polariseras, som om mer jämställdhet för någon betyder mindre för någon annan, säger Blomqvist. Det är viktigt att vi inte tar steg bakåt. Jämställdheten behöver förkämpar och försvarare, och i det arbetet har också män en viktig roll.

- Jämställdhet gynnar alla kön och hela samhället. Jämställdhet får inte ses som kvinnors uppgift att ensamma försvara och uppnå. Det är dags att fler män helhjärtat ger sig in i det arbetet, uppmanar Blomqvist.

Regeringens jämställdhetsprogram godkändes den 25 juni, och innehåller över femtio åtgärder för att stärka jämställdheten i Finland.

Thomas Blomqvist
SFP, Nylands valkrets
SFP, Egentliga Finland
SFP, Helsingfors valkrets
SFP, Nylands valkrets
SFP, Vasa valkrets
Ålands riksdagsledamot, Landskapet Ålands valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets