Jörn Donner var en stor person

30.01.2020 kl. 20:03

Jörn Donner var både som samhällspåverkare och kulturperson en stor personlighet. Det säger partiordförande Anna-Maja Henriksson och svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz efter att ha mottagit budet om Donners bortgång.

– En skicklig politiker och vän har gått bort. Jörn Donner levde ett otroligt rikt liv som en av vår tids stora kulturprofiler och samhällsdebattörer. Då Jörn talade lyssnade alla. Han var påläst, belevad, klartänkt och ibland provokativ, men på ett behagligt sätt. Hans syn på världens gång och skarpa analyser var något jag gärna lyssnade till under våra gruppmöten i riksdagen. Vi hedrar hans minne, säger Anna-Maja Henriksson.

 

Färdigtuggade sanningar var inget för honom, utan han destillerade själv fram sin världsbild, säger Anders Adlercreutz.

– Själv hade jag tyvärr inte möjlighet att arbeta med honom. Men också för den som iakttog riksdagens arbete utifrån var det lätt att märka hur väldigt beläst Jörn Donner var, som människa och politiker. I riksdagen verkade han framför allt i utrikesutskottet och han analyserade världsläget genom att dagligen läsa centrala utländska tidningar och tidskrifter, säger Adlercreutz.

 

Donner satt i riksdagen för SFP först 1987 – 1995, en kort tid 2007 och sedan återkom han 2013 – 2015. Han var riksdagsgruppens ordförande åren 1990 – 1991.

Svenska riksdagsgruppens generalsekreterare Henrik Stenbäck minns Donner som en riksdagsledamot som var mycket lätt att samarbeta med.
– Donner var ju en person som offentligt kunde vara stridbar, men det var aldrig svårt att på daglig basis samarbeta med honom i riksdagen. Han kunde förstås komma med svidande kritik mot riksdagen i sina böcker, men jag tror att det var en plats där han på sätt och vis ändå trivdes. När han gav ut sin bok Sista striden i mars i fjol, ville han uttryckligen göra det i riksdagen, säger Stenbäck.

Svenska riksdagsgruppen
SFP, Nylands valkrets
SFP, Egentliga Finland
SFP, Helsingfors valkrets
SFP, Nylands valkrets
SFP, Vasa valkrets
Ålands riksdagsledamot, Landskapet Ålands valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets