Aktuell debatt om utmaningarna för det internationella, multilaterala  samarbetet.

12.06.2018 kl. 16:16
Svenska riksdagsgruppens gruppanförande 12.6 2018 av riksdagsledamot Stefan Wallin

Talat ord gäller

 

Arvoisa puhemies, värderade talman,

som det gamla ordspråket lyder är en kedja just så stark som dess svagaste länk. Detta gäller synnerligen för ett internationellt samfund och samarbete. Alla stater i världen har under årens lopp kommit överens om många regler och spelregler som ska bidra till att situationen i världen och samarbetet är stabilare, mer förutsägbart och målinriktat.

Om en enda viktig stat trots det en dag, låt oss säga på grund av rent nationella principer och för att signalera maktpolitik, beslutar att bryta mot dessa överenskomna regler är grunden för samarbetet illa ute.

Just så gick det när Ryssland 2014 erövrade Krimhalvön. Så gick det också när presidentadministrationen i USA drog sig ur Parisavtalet och nyligen beslutade införa importtullar som också slår hårt mot Europa, något som inte stämmer överens med WTO:s grundfilosofi.

I en redan nu turbulent världssituation behöver vi verkligen ingen handelspolitisk kapprustning och inga hot. Låt oss hoppas att ens dagens toppmöte mellan USA och Nordkorea medför en positiv stämning och avspänning. 

Det bubblar också inom EU. Vissa medlemsstater, som Polen och Ungern, utmanar de inom unionen gemensamt överenskomna grundläggande värderingarna och rättsstatsprincipen. Storbritanniens utträde ur EU är resultatet av en folkopinion som sannolikt påverkades av utomstående aktörer – ett ytterligare tecken på likgiltighet.

Risken för hybridpåverkan ska inte heller underskattas i Finland, något också forskare nyligen varnat för. Vi har snart tre val framför oss, det är osannolikt om det är värt att utsätta landskapsvalet för hybridpåverkan

 

Talman,

mitt i denna villervalla måste också ett litet land som Finland lyckas navigera och helst navigera rätt. Också om vi har den trygga nordiska familjen och EU-medlemskapet som ryggstöd måste också viktiga nationella vägval göras.

Ett viktigt sådant, som gjorts redan för länge sedan är att Finland eftersträvar en aktiv, konstruktiv roll i alla sådana multilaterala organisationer, vid alla de bord där beslut fattas som angår och påverkar oss.

I just denna tid, när stormakterna utmanar för att inte säga direkt föraktar elementära delar av multilateralt samarbete, behövs kontinuitet och konstruktivitet mera än på länge. Därför skall Finland fördjupa sin roll i krishantering, medling, utvecklingssamarbete, i verkställandet av Agenda2030 för hållbar utveckling. Inför sitt EU-ordförandeskap om ett drygt år bör Finland formulera en tydlig proeuropeisk agenda för sina målsättningar. Finland skall inte bara vara Beobachtern - observatören. Vi skall vara aktören.      

Gruppanföranden

Remissdebatt om budgetpropositionen för 2019

Gruppanförande 18.9.2018
18.09.2018 kl. 13:00

Aktuell debatt om utmaningarna för det internationella, multilaterala  samarbetet.

Svenska riksdagsgruppens gruppanförande 12.6 2018 av riksdagsledamot Stefan Wallin
12.06.2018 kl. 16:16

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om politiken för geografisk information

Gruppanförande av Mats Nylund 23.5 2018.
23.05.2018 kl. 15:00

Aktualitetsdebatt om EU:s långsiktiga budgetramar

Mats Löfström, 9.5.2018
09.05.2018 kl. 15:03

Interpellation om arbetsvillkoren för ung

Svenska riksdagsgruppen, gruppordförande Thomas Blomqvist
08.05.2018 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om planen för de offentliga finanserna 2019 - 2022.

Anna-Maja Henriksson, gruppanförande 17.4.2018
17.04.2018 kl. 14:52