Aktualitetsdebatt 1000 dagar sedan Ukraina-kriget inleddes

19.11.2024 kl. 14:24
Gruppanförande, Svenska riksdagsgruppen, Otto Andersson, 19.11.2024

Ärade talman,

 “ Nu har maskerna fallit. Vi ser bara krigets kalla ansikte.” konstaterade president Sauli Niinistö. Den 24. februari 2022 blev för evigt ett mörkt kapitel i mänsklighetens historia. Nu idag är det 1000 dagar sedan Ryssland inledde sitt hänsynslösa anfallskrig mot Ukraina.

 

I 1000 dagar har lidande och förstörelse varit vardag för Ukraina och Ukrainas folk. Det har med all tydlighet blivit klart att Ryssland inte skyr några som helst medel. Folkrätten och den humanitära rätten har för länge sedan fått gett vika för sexuellt våld, brutalitet mot civila och samt andra krigsbrott.

 

Samtidigt har Ukraina och Ukrainas folk oerhört tappert kämpat för sin frihet mot en brutal fiende. Och denna kamp hedrar vi idag. Det är viktigt att minnas att Ukrainas kamp för frihet handlar förutom landets egen självständighet, också om hela Europas säkerhet, mänskliga rättigheter och demokratin.

 

Ärade talman

Ukrainas sak är vår. Finlands stöd för Ukraina fortsätter starkt och enat. Ukraina och det ukrainska folket behöver få allt stöd de behöver. Såväl militärt, ekonomiskt och civilt.

 

Finland har hittills levererat 24 försvarsmaterialpaket till Ukraina. Det finns inga begränsningar gällande användningen av de vapen som Finland donerar till Ukraina, så länge de används till självförsvar och i enlighet med internationell rätt. Detta borde vara fallet också gällande material som ges från övriga västländer. Därför är gårdagens besked om att USA upphäver sina tidigare restriktioner, välkommen.

 

Finland har också samarbetat med Ukraina för att främja utbildning, rättsstaten, samt energi- och miljösäkerheten. Jag vill också betona alla de frivilliga insatser som gjorts av så många finländare.

 

Det är glädjande att det här i riksdagen hela tiden funnits en bred politisk enighet om stödet till Ukraina. Detta är tyvärr inte fallit på alla håll i Europa.  Vi har sett en oroväckande utveckling där Putinvänliga krafter på ytterkanterna vinner terräng.

 

Också det kommande maktskiftet i USA väcker frågor. Klart är att Europa måste ta ett större ansvar för stödet till Ukraina. Kostnaden för stödet, hur stor den än kan verka, bleknar i jämförelse med de kostnader och det lidande som skulle följa om vi vänder Ukraina ryggen.

 

Det är också skäl att betona att en eventuell fredslösning måste ske på Ukrainas villkor, inte tvärtom.

Återuppbyggnaden av Ukraina kommer att kräva massiva insatser. Stödjande av en stark demokratisk rättsstat, utbildningen och ett mångsidigt civilsamhälle är centralt. Finland ska fortsätta vår långvariga linje – att främja rättigheter för kvinnor, flickor, personer med funktionsnedsättning och sexuella minoriteter.

 

Finland och Finlands folk står vid Ukrainas sida, också i fortsättning. 

Slava Ukraini!

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00