Aktualitetsdebatt 1000 dagar sedan Ukraina-kriget inleddes

19.11.2024 kl. 14:24
Gruppanförande, Svenska riksdagsgruppen, Otto Andersson, 19.11.2024

Ärade talman,

 “ Nu har maskerna fallit. Vi ser bara krigets kalla ansikte.” konstaterade president Sauli Niinistö. Den 24. februari 2022 blev för evigt ett mörkt kapitel i mänsklighetens historia. Nu idag är det 1000 dagar sedan Ryssland inledde sitt hänsynslösa anfallskrig mot Ukraina.

 

I 1000 dagar har lidande och förstörelse varit vardag för Ukraina och Ukrainas folk. Det har med all tydlighet blivit klart att Ryssland inte skyr några som helst medel. Folkrätten och den humanitära rätten har för länge sedan fått gett vika för sexuellt våld, brutalitet mot civila och samt andra krigsbrott.

 

Samtidigt har Ukraina och Ukrainas folk oerhört tappert kämpat för sin frihet mot en brutal fiende. Och denna kamp hedrar vi idag. Det är viktigt att minnas att Ukrainas kamp för frihet handlar förutom landets egen självständighet, också om hela Europas säkerhet, mänskliga rättigheter och demokratin.

 

Ärade talman

Ukrainas sak är vår. Finlands stöd för Ukraina fortsätter starkt och enat. Ukraina och det ukrainska folket behöver få allt stöd de behöver. Såväl militärt, ekonomiskt och civilt.

 

Finland har hittills levererat 24 försvarsmaterialpaket till Ukraina. Det finns inga begränsningar gällande användningen av de vapen som Finland donerar till Ukraina, så länge de används till självförsvar och i enlighet med internationell rätt. Detta borde vara fallet också gällande material som ges från övriga västländer. Därför är gårdagens besked om att USA upphäver sina tidigare restriktioner, välkommen.

 

Finland har också samarbetat med Ukraina för att främja utbildning, rättsstaten, samt energi- och miljösäkerheten. Jag vill också betona alla de frivilliga insatser som gjorts av så många finländare.

 

Det är glädjande att det här i riksdagen hela tiden funnits en bred politisk enighet om stödet till Ukraina. Detta är tyvärr inte fallit på alla håll i Europa.  Vi har sett en oroväckande utveckling där Putinvänliga krafter på ytterkanterna vinner terräng.

 

Också det kommande maktskiftet i USA väcker frågor. Klart är att Europa måste ta ett större ansvar för stödet till Ukraina. Kostnaden för stödet, hur stor den än kan verka, bleknar i jämförelse med de kostnader och det lidande som skulle följa om vi vänder Ukraina ryggen.

 

Det är också skäl att betona att en eventuell fredslösning måste ske på Ukrainas villkor, inte tvärtom.

Återuppbyggnaden av Ukraina kommer att kräva massiva insatser. Stödjande av en stark demokratisk rättsstat, utbildningen och ett mångsidigt civilsamhälle är centralt. Finland ska fortsätta vår långvariga linje – att främja rättigheter för kvinnor, flickor, personer med funktionsnedsättning och sexuella minoriteter.

 

Finland och Finlands folk står vid Ukrainas sida, också i fortsättning. 

Slava Ukraini!

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55