Presentation i Medborgarbladet

01.11.2024 kl. 13:02

Hösten har kommit igång med fart, och mina första månader som riksdagsledamot har varit givande.

Under sommaren blev det klart att jag framöver kommer att föra  SFP:s talan i förvaltningsutskottet, som bereder ärenden gällande inrikes säkerhet, juridiska frågor samt frågor om de olika förvaltningsnivåerna i Finland. I skrivande stund håller vi på att behandla flera av de problematiska  ändringarna i utlänningslagen och framöver kommer såväl välfärdsområdenas finansiering som den planerade statsandelsreformen för landets kommuner att landa  på mitt bord.

Jag sitter också med i miljöutskottet, som behandlar frågor om miljöskydd, byggande, planläggning, vattenfrågor, jord- och skogsbruk samt avfallshantering. . Många av dessa frågor är centrala för oss SFP:are, såväl i tätorter som på landsbygden.

Samtidigt som mina utskott behandlar många viktiga lagpaket arbetar vi också ständigt med att balansera statens ekonomi och hämtar aktivt fram åtgärder som ska öka tillväxten i hela Finland. Regeringens budgetförslag innehåller många goda förslag som stöder både samhällets individer och våra företag. Vi har tagit fram över 30 förslag på normer som ska avvecklas, och flera bereds innan året är slut. Vi har fått igenom ett brett förslag om lokala avtal, som gör det lättare för företag och företagare att investera i sin verksamhet, samtidigt som den stärker arbetstagarens möjligheter att påverka på arbetsplatsen.

För Österbotten kan extra viktiga spetsprojekt nämnas, såsom skatteavdraget på upp till 150 miljoner euro som storbolag som investerar i grön omställning framöver kommer kunna ansöka. Bland annat den Österbottniska batteriindustin förväntas bli stormottagare av detta skattestöd. Därtill bör såklart nämnas de nödvändiga inftrastrukturinvesteringarna så som förbättringar på riksåttan och Vasa förbindelseväg.

Vi har också stärkt finansieringen för organisationer som Viexpo och begränsat nedskärningarna i kultursektorn. Utan SFP hade dessa nedskärningar varit mycket större. Alla dessa prioriteringar bidrar till ekonomisk tillväxt.

När temperaturen ute sjunker och dagarna blir kortare närmar vi också vårt nästa stora val: Kommunal- och välfärdsområdesvalet. SFPs roll i såväl kommunerna som välfärdsområdena är central. Utan vår medverkan på gräsrotsnivån blir många viktiga beslut inte fattade. De kommuner där SFP är störst växer snabbast, har bästa förutsättningarna för företagen, har en stark utbildning och ger hopp till invånarna om en bättre framtid. De välfärdsområdena där SFP har en central roll sköter vården bäst och har den mest välmående befolkningen i landet. Vi behövs nu mer än någonsin även på nya ställen, och därför är det viktigt att vi alla ställer upp och hjälper till.

Man kan konstatera att det finns gott om skäl att känna optimism så länge vi i riksdagen fortsätter leverera politik som stöder ekonomisk tillväxt och skapar förutsättningar för att verka.

Christoffer Ingo

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55