Österbotten har ett gyllene läge

27.10.2024 kl. 06:40
”Then we have Mirka” (Sen har vi Mirka).

Jag blir glad, samtidigt otroligt stolt, då jag står på finska ambassaden i Mexico City, tusentals kilometer hemifrån, och pratar med en representant som jobbar på en organisation som stöder nordiska företag i Mexiko. Hon nämner ett par välkända finska börsbolag, bland annat Wärtsilä, och Mirka. 

 

Jag visar på kartan var Jeppo ligger. Hon är redan från tidigare mycket fascinerad över det familjeägda bolaget men frågan är om inte hennes fascinationen blev större då hon fick se var Mirka har sitt huvudkontor. En stor kontrast mot staden vi befinner oss i med 20 miljoner invånare.

 

Traditionsenligt gör riksdagens utskott under valperioden en längre resa - dels för att bredda kunskapen om den föränderliga värld vi lever i, dels för att skapa kontakter och berätta om Finland. Framtidsutskottets resa går nu till Mexiko samt Houston och Austin Texas i USA.

 

Bilden av Mexiko förknippas ofta med osäkerhet eller till och med kidnappningar. Vi har även läst om muren mot USA och om korruptionen. Men få känner till att Mexiko är världens 12e största ekonomi. Det går betydligt bättre i syd - i sig ingen överraskning då landet gränsar till USA i norr.

 

Många sydamerikaner söker sig via Mexiko till USA. Den senaste månaden har många flyktingar sökt sig norrut i rädsla av att Trump väljs igen. Många sydamerikaner stannar i Mexiko där man satsat på integration och ett snabbt ansökningsförfarande för emigranter som börjar jobba. Det gemensamma språket spanska underlättar och företagen är synnerligen aktivt med i processen.

 

Mexikos nyvalda och första kvinnliga president, Claudia Shewinbaum är klimatforskare i grunden. Inte så överraskande att landet nu vill satsa på den gröna omställningen. Men hur ska det förverkligas och vem ska betala?

 

I träffar med organisationer som kan jämföras med Finlands akademin eller med mexikanska senatorer lyfts tankar om ett ekosystem där universitet, olika energiföretag och det offentliga samarbetar för att nå bästa resultat. I praktiken ett energikluster. Nu vet de var de kan börja söka samarbete - i Finland, Österbotten och Vasa.

 

I Texas går det just nu mycket bra. Många företag, inom flera branscher, vill etablera sig i bland annat Houston, som kanske är mest känt för sitt space center där man utvecklat och följt med rymdraketernas framfart i årtionden.

 

Rymdbranschen och forskningen kring det har utvecklats enormt sedan 1969 då Neil Armstrong tog de första stegen på månen. Vi påverkas dagligen av det som sker i rymden utan att vi ens tänker på det, till exempel då det gäller väderleksrapporter. Kvarken Space Center är på rätt väg och här kunde samarbetet med Houston utvecklas. 

 

I Texas forskas det i framtida bränslen bland annat på Shells teknologicenter. Området är även starkt på frammarsch kring medicinsk utveckling som cancerforskning. I Austin är också hi-tech, bland annat digitala företag, i kraftig frammarsch.

 

Besöket i Texas och Mexiko bekräftar att vi är på rätt väg längs västkusten och att våra österbottniska företag är synligt med där det händer och finns rejäl tillväxt. 

 

Och ja, vem blir nästa president i USA? Ingen vi träffade vågade gissa hur det kommer att gå. Det blir en nagelbitare - på riktigt!

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30