Europa måste öka vapenproduktionen och slopa restriktioner som begränsar Ukraina

22.10.2024 kl. 18:02
Riksdagen debatterade idag statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Europeiska unionens uppdrag för militärt bistånd till Ukraina (EUMAM).

Svenska riksdagsgruppens gruppanförande hölls av riksdagsledamot Christoffer Ingo, där han betonade vikten av fortsatt militärt stöd till Ukraina, en ökad vapenproduktion och slopandet av restriktionerna för vapenanvändningen inom internationella avtalens ramar.


Rysslands brutala anfallskrig har pågått redan i över två och ett halvt år. Folkrätten och den humanitära rätten har för länge sedan fått gett vika för sexuellt våld och andra hänsynslösa krigsbrott. Finland stöder orubbat och enat Ukrainas kamp för frihet.

– Det enda alternativet för oss är att Ukraina segrar. Ukrainas kamp handlar om hela Europas säkerhet och framtid, om mänskliga rättigheter och om demokratin, betonar Ingo.

Finland har redan levererat 24 försvarsmaterielpaket till Ukraina och understryker vikten av att hela EU ökar sin produktion av vapen och ammunition. I kampen om Ukrainas frihet behövs vapen som kan slå ut anfallarens kritiska system, även på andra sidan gränsen. Finland har inte lagt restriktioner på de vapen som ingått i försvarsmaterielpaketen, och denna linje ska fortsätta.

– Vi yrkar på att de övriga västländerna ser över sina beslut om att kraftigt begränsa användningen av vissa vapen. Ukraina ska ha möjligheten att försvara sitt land och suveränitet, och då behöver vi lätta på restriktionerna och sträva efter ett snabbt slut på kriget, avslutar Ingo.

 
Christoffer Ingo

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00