Intensifierat kunskapsutbyte gynnar båda länderna

17.09.2024 kl. 11:32
Finlands och Sveriges regeringar samlades till ett gemensamt möte i Stockholm måndag 16 september. Ländernas regeringar möttes senast år 2009. Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande, Sandra Bergqvist hoppas att det inte blir lika lång paus till nästa gemensamma regeringsmöte.

– Sverige är Finlands närmaste samarbetspartner och vi har mycket att vinna på ett intensifierat kunskapsutbyte. Samarbetet mellan länderna har historiskt sett varit starkt och det här behöver vi värna om även framöver, säger Bergqvist. 


Ett tema som diskuterades under regeringsmötet var barn och ungas välmående. I Sverige har man fäst mycket uppmärksamhet vid ungas skärmtid och vilka konsekvenser den ökade skärmtiden har på barn och ungas hälsa.
 
– Den ökade användningen av digitala apparater har medfört utmaningar för såväl koncentrationsförmågan, språkutvecklingen som den fysiska aktiviteten bland barn och unga. Det här är en diskussion vi behöver fästa ännu mera uppmärksamhet vid och kan dra nytta av det kunskapsmaterial man nu arbetar med i Sverige, säger Bergqvist.

Till programmet hörde även bilaterala verksamhetsbesök. Minister Bergqvist besökte tillsammans med minister Juuso och de svenska kollegerna minister Forssmed och minister Ankarberg Johansson en familjecentral i Rinkeby. Vid familjecentralen samlas många olika aktörer och fokus ligger på förebyggande insatser som involverar hela familjen.
 
– Vi har likande utmaningar i båda länderna där t.ex. redan aktiva unga söker till sig ännu fler aktiviteter och familjer som redan mår bra, vet även varifrån de vid behov kan få ytterligare hjälp. För att nå ut till de mest utsatta behövs ytterligare satsningar på lågtröskelverksamhet. Vi fick höra om exempel på öppna grupper inom småbarnspedagogiken och spontanfotboll för unga på veckoslut. Meningsfulla fritidsverksamheter förebygger marginalisering i ett senare skede av den ungas liv, avslutar Bergqvist. 

 
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30