Även ljusglimtar i budgetförslaget

03.09.2024 kl. 21:01
Regeringen har idag avslutat sin så kallade budgetria. Idrotts- och ungdomsminister, Sfp:s vice ordförande, Sandra Bergqvist ser många ljusglimtar i förhandlingsresultatet trots det svåra utgångsläget.

Vid budgetrian fattades inga nya anpassningsåtgärder utan regeringen fortsätter förverkliga de beslut som fattats i samband med regeringsförhandlingarna och vårens så kallade ramria. Bland dessa finns beslutet om att påskynda sparmålet för undervisnings- och kulturministeriet statsunderstöd. 

 
– Vi har inom SFP jobbat hårt för att idrotts- och ungdomsverksamheten inte ska drabbas oskäligt mycket. Från mitt förvaltningsområde riktas 9,7 miljoner euro i nedskärningar till byggande av idrottsanläggningar och 4 miljoner till ungdomsfältet. Finansministeriet föreslog i sitt förslag betydligt större nedskärningar men en del av dem lyckades vi avvärja. Det är viktigt att idrotts- och ungdomsfältet ges tillräckligt med tid för att anpassa sig till sparåtgärderna, därför riktas de i mån av möjlighet till sådan verksamhet som inte ännu finns, säger Bergqvist. 

Satsningar på unga och idrott 
 
Bergqvist ser mycket positivt på satsningarna som görs på barn och ungas hobbymöjligheter och bekämpande av osakligt bemötande inom idrotts- och ungdomsfältet.
 
– För hobbyverksamhet utanför skolan och under skollov beviljas 200 000 euro. Alla barn och unga ska ha möjlighet till en hobby de tycker om, samtidigt som hobbyverksamheten ska vara trygg för alla. Genom Du är inte ensam-verksamheten är det möjligt att anonymt diskutera upplevda trakasserier. Med en satsning på 262 000 euro kan vi nu stärka den här tjänsten inom idrottsfältet och även utvidga till ungdomsfältet, säger Bergqvist.

Regionala satsningar
 
Ett viktigt regionalt beslut är tilläggsfinansieringen till Åbo flygfält, med vilket man tryggar att flygfältet kan hållas öppet dygnet runt.
 
– Den här satsningen stärker flygfältets status som en port till väst. Beslutet har även stor betydelse för att trygga Gränsbevakningsväsendets verksamhet på flygfältet, säger Bergqvist.

Regeringen  ser även till att den frivilliga sjöräddningen har tillräcklig funktionsförmåga och bereder sig på investeringar i sjöräddningsbåtar.
 
Bergqvist välkomnar satsningarna som görs för en välmående Östersjö och fungerande förbindelsebåtstrafik. Arbetet för främjandet av Östersjöns välmående beviljas 100 000 euro och Håll Skärgården Ren rf beviljas 235 000 euro. Regeringen förbinder sig till att möjliggöra långa avtalsperioder för upphandlingen av  förbindelsebåtstrafiken. Ändringen innebär att avtalsperioden skulle förlängas från nuvarande 5 år till 15 år. ’

– Långa avtalsperioder möjliggör investeringar i nya, hållbara förbindelsebåtar. Det här är en mycket välkommen förändring som fältet väntat länge på, avslutar Bergqvist.

 
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30