Första förslagen från regeringspartierna om normuppluckring presenterade – 32 förslag främjar effektivitet och flexibilitet

17.04.2024 kl. 13:34

Riksdagsledamot Joakim Strand representerar Svenska folkpartiet i den arbetsgrupp för uppluckring av normer som har tillsatts av regeringspartiernas riksdagsgrupper. Målsättningen är att identifiera byråkratiska normer som borde slopas eller luckras upp. Gruppen har nu lagt fram en lista på sina första förslag. Listan gavs till regeringen i samband med ramrian och omfattar totalt 32 förslag som berör en mängd olika sektorer. Minskad byråkrati gör vardagen mer effektiv och flexibel för både medborgare och företag.


Bland förslagen finns bland annat en förlängning av passets giltighetstid från 5 till 10 år. Detta skulle minska den administrativa bördan och underlätta medborgarnas vardag. Även förslaget om maximala tidsfrister för tillståndsmyndigheter att fatta beslut är särskilt välkommet.

– Att införa tydliga tidsfrister skapar förutsägbarhet och trygghet för alla parter i processen, från företag till medborgare, poängterar Strand.

I ett annat förslag föreslår arbetsgruppen att hotellgäster inte ytterligare behöver underteckna dokument och styrka sin identitet när de kommer fram till hotellet, utan att en bokningsbekräftelse ska vara tillräcklig, som fallet t.ex är för Airbnb-verksamhet. 

– Detta är även något som underlättar för alla inblandade parter, både för gäster och personalen, kommenterar Strand.

Förslaget om att se över energibevis för gamla hus är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Äldre byggnader har andra förutsättningar när det gäller energieffektivitet jämfört med nyare byggnader. En misslyckad energieffektivitetssanering riskerar att reducera en gammal byggnads livslängd och därför är det är viktigt att kunna göra skillnad på nya och äldre hus.

Länk (på finska) till alla 32 normer
Joakim Strand

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55