Minister Bergqvist är glad över dessa riktade satsningar

21.03.2024 kl. 22:03
I förslaget till regeringens första tilläggsbudget för 2024 presenteras stödpaket för både ungdomsarbetet och toppidrotten.

- Jag är glad över att vi hittat tilläggsfinansiering både för ungdomsarbetet och toppidrotten. Som ansvarig minister har det varit viktigt för mig att hitta sätt som vi kan lindra sparåtgärderna med. För mig är de ungas välmående otroligt viktigt och här är det uppsökande ungdomsarbetets och ungdomsverkstädernas resurser i nyckelposition. Det är också viktigt att vi försöker ge våra idrottare så bra förutsättningar som vi kan för att förbereda sig inför sina tävlingar, säger idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande Sandra Bergqvist.


Regeringens tilläggsbudgetförslag inkluderar en engångsökning på drygt tre miljoner euro för uppsökande ungdomsarbete och verkstadsverksamhet för unga. Denna satsning syftar till att stödja unga som riskerar att hamna utanför samhällsgemenskapen och arbetsmarknaden.

-Majoriteten av de unga i Finland mår bra, men jag är mycket orolig för de unga som på olika sätt hamnat utanför och har svårt att klara av vardagen. Dessa unga behöver stöd och en starkare tro på framtiden. De professionella ungdomsarbetarna gör ett otroligt viktigt arbete för att inte unga ska trilla utanför samhället, framhåller minister Bergqvist.

I tilläggsbudgeten föreslås också en nästan 3,2 miljoner euros engångsökning för toppidrotten, utvecklandet av ordnandet av stora idrottsevenemang, främjande av jämlikhet och föreningsverksamhet. Dit hör bland annat resurser för förberedelser inför de olympiska och paralympiska spelen i Paris och vinterspelen i Milano-Cortina 2026. 

Tilläggsfinansieringen stärker också regeringsprogrammets målsättning om att Finland ska ta en större roll i ordnandet av internationella idrottsevenemang. Mera resurser riktas också för främjande av jämlikhet inom idrott och till utvecklande av föreningsverksamhet.

-Jag hoppas på många blåvita medaljer för våra toppidrottare i kommande stortävlingar. Samtidigt hoppas jag på att tilläggsfinansieringen till främjande av jämlikhet och till föreningsverksamhet ger möjlighet till allt fler barn att ta del av idrottsverksamhet. Ett särskilt fokus kommer att riktas på barn med invandrarbakgrund, barn med funktionsvariation och barn som hör till olika minoriteter. Idrotten har en stor samhällelig roll i att skapa delaktighet, stärka samhörigheten och motverka rasism, avslutar minister Bergqvist.

 
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30