Minister Bergqvist är glad över dessa riktade satsningar

21.03.2024 kl. 22:03
I förslaget till regeringens första tilläggsbudget för 2024 presenteras stödpaket för både ungdomsarbetet och toppidrotten.

- Jag är glad över att vi hittat tilläggsfinansiering både för ungdomsarbetet och toppidrotten. Som ansvarig minister har det varit viktigt för mig att hitta sätt som vi kan lindra sparåtgärderna med. För mig är de ungas välmående otroligt viktigt och här är det uppsökande ungdomsarbetets och ungdomsverkstädernas resurser i nyckelposition. Det är också viktigt att vi försöker ge våra idrottare så bra förutsättningar som vi kan för att förbereda sig inför sina tävlingar, säger idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande Sandra Bergqvist.


Regeringens tilläggsbudgetförslag inkluderar en engångsökning på drygt tre miljoner euro för uppsökande ungdomsarbete och verkstadsverksamhet för unga. Denna satsning syftar till att stödja unga som riskerar att hamna utanför samhällsgemenskapen och arbetsmarknaden.

-Majoriteten av de unga i Finland mår bra, men jag är mycket orolig för de unga som på olika sätt hamnat utanför och har svårt att klara av vardagen. Dessa unga behöver stöd och en starkare tro på framtiden. De professionella ungdomsarbetarna gör ett otroligt viktigt arbete för att inte unga ska trilla utanför samhället, framhåller minister Bergqvist.

I tilläggsbudgeten föreslås också en nästan 3,2 miljoner euros engångsökning för toppidrotten, utvecklandet av ordnandet av stora idrottsevenemang, främjande av jämlikhet och föreningsverksamhet. Dit hör bland annat resurser för förberedelser inför de olympiska och paralympiska spelen i Paris och vinterspelen i Milano-Cortina 2026. 

Tilläggsfinansieringen stärker också regeringsprogrammets målsättning om att Finland ska ta en större roll i ordnandet av internationella idrottsevenemang. Mera resurser riktas också för främjande av jämlikhet inom idrott och till utvecklande av föreningsverksamhet.

-Jag hoppas på många blåvita medaljer för våra toppidrottare i kommande stortävlingar. Samtidigt hoppas jag på att tilläggsfinansieringen till främjande av jämlikhet och till föreningsverksamhet ger möjlighet till allt fler barn att ta del av idrottsverksamhet. Ett särskilt fokus kommer att riktas på barn med invandrarbakgrund, barn med funktionsvariation och barn som hör till olika minoriteter. Idrotten har en stor samhällelig roll i att skapa delaktighet, stärka samhörigheten och motverka rasism, avslutar minister Bergqvist.

 
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55