Ett litet stort parti

23.04.2023 kl. 05:48
Den nya riksdagen har snart suttit i ett par veckors tid. Jag är ödmjukt glad och tacksam för det fortsatta förtroendet som ni österbottningar gav mig. Riksdagskandidaters och ledamöters förtroende prövas, skämtsamt sagt genom offentliga samarbetsförhandlingar, och ingen kan stå säker innan varje röst räknats.

Det mesta tyder på att en utmanande period väntar. Tillsammans med mina kollegor är vi väl förberedda på det. För egen del kommer jag att fortsätta arbeta för hela Österbottens bästa med hjälp av de nätverk jag skapat under de gångna fyra åren.

Det ligger alltid en spänning i luften då en ny riksdagsperiod kör i gång. Dels hos ledamöter som är förväntansfulla inför vilka partier som blir kallade till regeringsförhandlingarna, dels hos olika intresseorganisationer som gärna vill träffas och föra fram sina budskap till regeringsprogrammet. Även jag har träffat flera intressenter och hört deras tankar kring vad som borde ingå i det kommande regeringsprogrammet.

Det har säkerligen inte undgått någon att SFP har en central position i den kommande regeringsbildningen. Samlingspartiets Orpo behöver SFP för att kunna bilda en borgerlig regering ifall Centern håller fast vid sina ord. Det påvisar tydligt att också ett litet parti, som vi i SFP, kan ha en stor inverkan på hela den nationella politiken.

I SFP:s svar till regeringssonderarens frågor framkommer flertalet väsentliga aspekter för hur vi ska kunna skapa ett framgångsrikt Finland. I svaren lyfte vi bland annat fram, förutom självklarheten att svenskans ställning inte får försvagas, vikten av en ökad arbetskraftsinvarning, en hållbar ekonomi och fortsatta satsningar på utbildningens kvalitet. För att kunna driva dessa frågor behöver man också vara en del av regeringen. Därför ser jag det som otroligt viktigt att SFP är med i regeringen oavsett konstellation. Vi minns hur vi hade det i Österbotten under Sipiläs regerings tid.

Samtidigt handlar regeringsmedverkan om regeringsprogrammet. Precis som partiordförande Anna-Maja Henriksson sagt, kommer SFP inte att gå med i en regering som driver sannfinländsk politik. I regeringsförhandlingar är det ändå klart att alla partier behöver kompromissa för att tillsammans kunna enas om ett regeringsprogram. Programmet eller regeringsmedverkan är med andra ord inte givet förrän allting är färdigt förhandlat.

SFP har en stark tradition att vara en brobyggare och ett parti som alltid letar efter gemensamma kompromisser. Det är jag säker på att vi kommer att vara också den här gången.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30