Väte, en stor möjlighet för Finland

09.02.2023 kl. 14:33
I dag godkändes statsrådets principbeslut gällande väte. Avsikten är att göra Finland till en konkurrenskraftig och förutsägbar investeringsmiljö för vätgasekonomin.

Konkreta åtgärder som finns i programmet är att garantera smidiga tillståndsprocesser, att inkludera e-drivmedel i distributionsplikten, att bygga ut infrastrukturen och att kanalisera EU- och nationell finansiering till olika utvecklingsprojekt.


–  Vi har alla förutsättningar att bli stora vad gäller produktionen av väte och den ekonomiska och industriella aktivitet som bygger på vätgas. Vår elproduktion är till 90 % klimatneutral, vi har goda förutsättningar att bygga mera vindkraft och vi har en bra och stabil kapacitet vad gäller elöverföringen från en del av landet till en annan. Allt det här utgör en god grund för att skapa nya värdekedjor och flera arbetsplatser, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

– Väte  ger oss en möjlighet att försnabba den gröna omställningen i Finland men genom att stå i framkanten av utvecklingen kan vi också satsa på teknologiexport som gör att vi kan bidra till att minska klimatutsläppen också globalt sett, säger minister Blomqvist.

– Det är naturligtvis privata företag som ska vara de som investerar och för processen framåt, men staten har en viktig roll i att främja utvecklingen genom lagar och normer, genom att stöda pilotprojekt och genom att se till att de finns kunnig och utbildad arbetskraft inom området, konstaterar Thomas Blomqvist.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30