Ljusglimtar i synnerligen tuffa tider

18.09.2022 kl. 10:20
Grattis Kaskö! Metsä Boards meddelande i torsdags om att de utreder möjligheten att bygga en ny modern kartongfabrik i Kaskö kom för många som en blixt från klar himmel. Ofta kan blixtar ha förödande konsekvenser men denna blixt var totala motsatsen - en synnerligen fin nyhet för Kaskö som under senaste åren bland annat kämpat med sin ekonomi.

Visst, saker ska utredas ännu men fabriken skulle sysselsätta 200–300 personer. Fungerande infrastruktur är A och O för att liknande investeringar ska bli av. Därför är pengarna till Kasköbanan nästa år på 3.5 miljoner euro viktiga, likaså fortsätter lobbningen för Kaskö hamns status vid EU borden. Också de planerade satsningarna på vätgas i Kristinestad är mycket positiva.

Dessa ljusglimtar är otroligt välkomna i de tuffa tiderna vi lever i. För ordet turbulent kan upplevas som enbart förnamnet inför den kommande hösten och vintern. Vi ser nu allt kraftigare de stora kringeffekterna av coronan och pågående kriget i Europa.


I dagarna har debatten i riksdagen och även utanför mestadels fokuserat kring patientsäkerhetslagen. Vågorna har helt förståeligt gått höga. Den aktuella frågan handlar om att människans rätt till liv läggs mot strejkrätten. Att vi kommit till denna utmanande punkt beror i grunden på de svåra förhandlingarna om vårdarnas löner mellan arbetstagare och arbetsgivare. Jag hoppas att vi snarast möjligt får en lösning i denna utmanande fråga.

Den kraftiga inflationen, som fick sin början efter att kriget i Ukraina bröt ut, märks tydligt våra och företagarnas plånböcker. Bland annat prishöjningar på bränsle, byggmaterial och mat kom först och nu allt kraftigare elpriserna och högre räntor. Ibruktagandet av Olkiluoto 3an och användning på full effekt är ett måste.

Allt tyder på att tillgången på mat kommer att ändras under vintern, bland annat i fråga om tomater och gurkor men även i fråga om kött. Det finns en risk för större arbetslöshet, längre eller temporär, vilket kan ha effekter lokalt. Liknande signaler som från Kaskö och Kristinestad är viktiga i nuläget.

Det sista halvåret under denna riksdagsperiod börjar strax och regeringen ska ännu ge över 200 lagförslag till riksdagen. Bara i de utskotten som jag sitter har vi kring 50 lagar som ska behandlas och bland dem också utmanande lagar såsom naturskyddslagen, bygglagen och lagen om upphovsrätter. En synnerligen utmanande vinter väntar och därför behövs dessa ljusglimtar.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00