Lögner, lögner, lögner

18.03.2022 kl. 10:34

”Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den sanning”. Citatet är tillskrivet Nazi-Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels. 80 år senare och propaganda används precis på samma sätt. Det gäller att vara uppmärksam och observant. De mest flagranta lögnerna är enklare att genomskåda, men vi bombarderas av påståenden som är sanningar med modifikation eller direkt felaktigt med målsättningen att mala ner tilliten, också i vårt samhälle.

 

Det finns många saker att vara extremt upprörd kring gällande anfallet på Ukraina. En är den ryska statsledningens kontinuerliga förnekelse över avsikterna att angripa Ukraina. Man byggde systematiskt upp styrkor på gränsen och vidtog andra åtgärder som tydligt såg ut som krigsförberedelser. Ändå blånekade Putin, Lavrov och den ryska staten till att man hade sådana avsikter.

 

Omvärlden eller Finland är inte naiv. Vi såg så klart tydligt när berättelsen inte stämde överens om vad som hände på marken. Storskaligheten i anfallet var ändå en överraskning. Varje land är naturligtvis förberedd för alla scenarior, också där den andra parten ljuger. Ändå hade vi hoppats på att våra militära underrättelser och andra iakttagelser skulle visa sig vara felaktiga. Det är därför omöjligt att ändå inte vara arg och besviken på det sättet man ljugit och tvärt emot det man sagt startar en fullskalig och gammaldags landinvasion på ett annat suveränt land. Inte sedan andra världskriget har något liknande hänt i Europa.

 

Förenta Nationerna, FN, byggdes efter kriget för att förhindra liknande händelser i framtiden. I FN sitter Ryssland för tillfället som ordförande i FNs säkerhetsråd, det på pappret mäktigaste FN-organet.

 

I FN har Ryssland förnekat sina avsikter, men också spridit nya lögner. I fredags sammankallade man till ett möte i säkerhetsrådet där man anklagade USA för att stöda Ukraina att utveckla biologiska vapen. Rädslan är att anklagelserna om sådana och kemiska vapen, som är strängt förbjudna, ska bli en täckmantel för Ryssland att själva använda sådana i Ukraina.

 

På samma sätt har man använt kravet på att ”av-nazifiera” Ukraina som svepskäl för det militära angreppet. Att Ukrainas president är av judisk härkomst och familj till honom mördades i förintelsen. Det gör lögnen så uppenbar, ändå är det människor som tror på dem.

 

I Ryssland har fri media och medborgarsamhället successivt stängts ner de senaste tio åren. Det som i backspegeln kanske känns värst är att vi inte tidigare reagerat tillräckligt på att Putin sakta men säkert, och mycket systematiskt, fört landet i mer auktoritär riktning. Då han gjort det under en utdragen process med salamitaktik har omvärldens fördömanden inte backats upp av konkreta åtgärder. De som i Ryssland protesterat har fängslats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

 

Efter invasionen, som i Ryssland inte får kallas för krig, har lagen skärpts ytterligare. Man kan få 15 års fängelse om man nämner kriget med sitt rätta namn. Vid sidan av att sprida lögner, arbetar man parallellt med att tysta sanningen. De få fria medierna som fanns kvar har nu stängts, och de utländska journalisterna har lämnat landet då deras säkerhet inte kunnat garanterats. I Ryssland finns en av Kreml systematiskt odlad berättelse om att väst vill Ryssland illa.

 

Inte bara Rysslands regering upprätthåller den ryska synen. Kinas statligt kontrollerade media har i grunden samma rapporteringssätt att det är väst som är orsaken till Rysslands specialoperation i Ukraina. Kinesiska journalister har rapporterat inifrån ryska truppförband. Även om Kina inte har något att vinna på kriget i Ukraina, tvärtom, vill man ändå försvaga den västliga och demokratiska världsordningen. Berättelsen som ges från Ukraina vill förstärka den målsättningen.

 

Finland utsätts redan för desinformationskampanjer samt försök till historieförfalskning från exempelvis vinterkriget, som ju också startades av lögner. Den gången av Stalin.

 

Överlag är vårt finländska och åländska samhälle mycket väl rustat idag för att stå emot den här typens informationspåverkan med lögner. Men inte ens våra samhällen är opåverkade då propaganda och felaktigheter sprids systematiskt och med stor skicklighet. Vi behöver vara på vår vakt.

 

Mats Löfström

Mats Löfström

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00