Krigsbrotten i Bucha och Ukraina måste utredas

05.04.2022 kl. 10:19

I söndags började vidriga bilder från orter som Ukraina befriat av ryska armén strömma ut i omvärlden. Människor som avrättats bakbundna, brända nakna människokroppar, döda huller om buller. Det här var inte bilder på soldater som stupat i strid, utan bilder på civila som dödats i fasansfulla krigsbrott. Bilderna är så hemska att kroppen fryser, men de syns i flödet på helt vanliga sociala medier. Om det här är bilder som också sprids på de sociala medier som är mer populära hos barn och minderåriga - vilket är mycket sannolikt, exempelvis på TikTok, finns anledning att påminna om hur viktigt det är att som vuxen finnas till och hantera informationen. Exempelvis Rädda barnen och Mannerheims barnskyddsförbund har gett tips om hur man bäst gör det.

Min egen dotter är för liten för att veta vad som nu pågår, men hon är i samma ålder som barn på bilder från Ukraina där mammorna skriver kontaktuppgifter till familj och släkt med kulspetspenna på barnens rygg ifall att barnets föräldrar förs bort eller dödas. Det är obegripligt att ta in, i likhet med många berättelser.

Avrättningar, grova våldtäkter, bortföranden, mördandet av lokala politiker, massgravar. Den exakta brottsrubriceringen är inte ännu fastställd. Att det är frågan om allvarliga krigsbrott är bortom allt tvivel. Dessvärre är det för tidigt för att kunna utesluta etnisk rensning och folkmord. Experter på området har konstaterat att definitionen för brotten inte är svartvita, men de har redan tagit orden i sin mun.

Det är mycket som är skrämmande, men en ytterligare omständighet är att man inte vet hur mycket som på förhand varit planerat. Den västerländska underrättelseinhämtningen har visat sig vara mycket skicklig och korrekt. Man förutspådde i princip nästan helt och hållet omfattningen av Rysslands invasion samt tidpunkten. Det är en annan sak att inte alla valde, eller ville tro på det – eftersom det lät så extremt surrealistiskt. I backspegeln kan vi se att uppgifterna stämde i praktiken helt och hållet. Underrättelser som rapporterats offentligt eller medvetet läckts ut pekade också på att det kunde finnas listor på människor som man var ute efter att neutralisera. Det finns också andra uppgifter som gör saker ännu mer beklämmande. Därför är det av flera orsaker viktigt att brotten dokumenteras, utreds noggrant samt att de misstänkta för brotten förs till domstol. Det är också hela republiken Finlands tydliga ståndpunkt som president Sauli Niinistö tillsammans med samtliga partiledare i riksdagen slog fast i ett gemensamt ställningstagande i måndags.

Från Belarus sprids bilder om retirerande ryska soldater som tagit med sig tvättmaskiner, elsparkcyklar och barns leksaker som krigsbyten hem. Det är en tragisk syn, också det. Samtidigt blånekar den ryska statsledningen händelserna. På samma sätt som då man bombade ett förlossningssjukhus i Mariupol påstår man att bilderna och videoklippen visar skådespelare i propagandaklipp. Det är hårresande.

Det är rätt och viktigt att EU-länderna och omvärlden nu snabbt förbereder ytterligare ekonomiska sanktioner och andra diplomatiska åtgärder. Vi måste också fortsätta stöda Ukraina direkt på alla sätt och samtidigt fortsätta arbetet med att inom den utstakade tidtabellen under våren göra slutsatserna över hur vi förstärker vår egen och Europas säkerhet ytterligare.

Mats Löfström

Mats Löfström

Gruppanföranden

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15