Krigsbrotten i Bucha och Ukraina måste utredas

05.04.2022 kl. 10:19

I söndags började vidriga bilder från orter som Ukraina befriat av ryska armén strömma ut i omvärlden. Människor som avrättats bakbundna, brända nakna människokroppar, döda huller om buller. Det här var inte bilder på soldater som stupat i strid, utan bilder på civila som dödats i fasansfulla krigsbrott. Bilderna är så hemska att kroppen fryser, men de syns i flödet på helt vanliga sociala medier. Om det här är bilder som också sprids på de sociala medier som är mer populära hos barn och minderåriga - vilket är mycket sannolikt, exempelvis på TikTok, finns anledning att påminna om hur viktigt det är att som vuxen finnas till och hantera informationen. Exempelvis Rädda barnen och Mannerheims barnskyddsförbund har gett tips om hur man bäst gör det.

Min egen dotter är för liten för att veta vad som nu pågår, men hon är i samma ålder som barn på bilder från Ukraina där mammorna skriver kontaktuppgifter till familj och släkt med kulspetspenna på barnens rygg ifall att barnets föräldrar förs bort eller dödas. Det är obegripligt att ta in, i likhet med många berättelser.

Avrättningar, grova våldtäkter, bortföranden, mördandet av lokala politiker, massgravar. Den exakta brottsrubriceringen är inte ännu fastställd. Att det är frågan om allvarliga krigsbrott är bortom allt tvivel. Dessvärre är det för tidigt för att kunna utesluta etnisk rensning och folkmord. Experter på området har konstaterat att definitionen för brotten inte är svartvita, men de har redan tagit orden i sin mun.

Det är mycket som är skrämmande, men en ytterligare omständighet är att man inte vet hur mycket som på förhand varit planerat. Den västerländska underrättelseinhämtningen har visat sig vara mycket skicklig och korrekt. Man förutspådde i princip nästan helt och hållet omfattningen av Rysslands invasion samt tidpunkten. Det är en annan sak att inte alla valde, eller ville tro på det – eftersom det lät så extremt surrealistiskt. I backspegeln kan vi se att uppgifterna stämde i praktiken helt och hållet. Underrättelser som rapporterats offentligt eller medvetet läckts ut pekade också på att det kunde finnas listor på människor som man var ute efter att neutralisera. Det finns också andra uppgifter som gör saker ännu mer beklämmande. Därför är det av flera orsaker viktigt att brotten dokumenteras, utreds noggrant samt att de misstänkta för brotten förs till domstol. Det är också hela republiken Finlands tydliga ståndpunkt som president Sauli Niinistö tillsammans med samtliga partiledare i riksdagen slog fast i ett gemensamt ställningstagande i måndags.

Från Belarus sprids bilder om retirerande ryska soldater som tagit med sig tvättmaskiner, elsparkcyklar och barns leksaker som krigsbyten hem. Det är en tragisk syn, också det. Samtidigt blånekar den ryska statsledningen händelserna. På samma sätt som då man bombade ett förlossningssjukhus i Mariupol påstår man att bilderna och videoklippen visar skådespelare i propagandaklipp. Det är hårresande.

Det är rätt och viktigt att EU-länderna och omvärlden nu snabbt förbereder ytterligare ekonomiska sanktioner och andra diplomatiska åtgärder. Vi måste också fortsätta stöda Ukraina direkt på alla sätt och samtidigt fortsätta arbetet med att inom den utstakade tidtabellen under våren göra slutsatserna över hur vi förstärker vår egen och Europas säkerhet ytterligare.

Mats Löfström

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets framtidsredogörelse, Utblick över kommande generationers Finland

Gruppanförandet hållet av Framtidsutskottets ordförande, ledamot Joakim Strand.
24.01.2023 kl. 15:00

Interpellation om bekämpning av ungdoms- och gatugängskriminalitet genom migrations- och kriminalpolitiska åtgärder

Gruppanförande hållet av ledamot Sandra Bergqvist.
19.12.2022 kl. 11:00

Responsdebatt för budgeten 2023

Gruppanförhandet hållet av ledamot Veronica Rehn-Kivi
14.12.2022 kl. 11:00

Statsrådets redogörelse om rättsvården

Gruppanförande 1.12.2022, Eva Biaudet, Svenska riksdagsgruppen
01.12.2022 kl. 18:00

Statsrådets redogörelse till riksdagen om Senatkoncernen och statens verksamhetslokalförvaltning

Gruppanförandet hållet av ledamot Mikko Ollikainen.
16.11.2022 kl. 15:00

Redogörelsen om digitala kompassen

Gruppanförande hållet av ledamot Anders Norrback.
16.11.2022 kl. 16:31