Självstyrelsen – en pigg nittionioåring

15.06.2021 kl. 14:13
I onsdags fick vi hissa Ålands flagga i topp och fira den 99:e självstyrelsedagen, och med det starten på vårt ett år långa 100 års-jubileum!

Som Ålands riksdagsledamot är jag glad att Ålands flagga, som vanligt på självstyrelsedagen, vajade utanför riksdagen även om jag själv firade dagen i Mariehamn och deltog i det officiella programmet.

 

Riksdagen planerar så klart också att högtidlighålla Ålands jubileum. Vi har med riksdagens talman och generalsekretare tänkt att vårt jubileumsfirande av självstyrelsen ska ske i höst i samband med att det är exakt 100 år sedan riksdagen godkände garantilagen, som implementerade Nationernas Förbunds beslut.

 

Vi har medvetet avvaktat med de praktiska arrangemangen då vi hållit tummarna att coronaläget ska förbättras så att vi kan hålla ett ordentligt seminarium och uppmärksamma jubileet fysiskt i riksdagshuset, med representanter för lagtinget på plats. För det är så mycket roligare om man kan träffas på riktigt, inte bara digitalt.

 

Riksdagen har varit stängd för alla besökare sedan mars i fjol för att skapa en bubbla som minimerat risken för spridandet av coronaviruset i huset. Alla riksdagsledamöter vaccineras i sina hemkommuner och ingen har förtur. Men då vaccinbokningen på många platser nu är öppen för 30 plussare kommer alla ledamöter snart fått första dosen så att vi förhoppningsvis kan öppna huset för besökare i tid för riksdagens Ålandsfirande.

 

Jag var också glad att i år se att Ålands flagga vajade på rekordmånga platser i Helsingfors. Statsrådsborgen flaggade vackert på Senatstorget, stadshuset flaggade traditionsenligt och ministerium runt om i Helsingfors hade Ålands flagga hissad. I Fredrikshamn hissades sannolikt världens största Ålands flagga och i Åbo prydde Ålands flagga broarna över Aura å.

 

Republikens president, statsministern och många andra skickade sina officiella gratulationer och uppmärksammade Åland på sociala medier. Jag hoppas att alla kommande självstyrelsedagar, också efter jubileet, kommer uppmärksammas lika stort och att 100 års jubileet kan bli starten för något större. Det bör så klart vara vår ambition och det är helt möjligt.

 

Då jag fått frågan av skolelever vad som är största symbolen för självstyrelsen för mig privat brukar jag alltid komma till slutsatsen att det är Ålands flagga. För jag blir alltid så stolt och glad då jag ser flaggan vaja både på och utanför Åland, som på självstyrelsedagen, även om det finns många andra viktiga symboler också.

 

Ålands självstyrelse är ändå inte bara en symbolfråga utan jag ser fram emot att denna höst förhoppningsvis få ett nytt lagförslag till självstyrelselag till riksdagen. Arbetet med regeringens Ålandstrategi (som är något jag har särskilt stora förhoppningar på att kunna stärka Åland i statsförvaltningen permanent) har också inletts och vi vet att riksdagen under hela pandemin via grundlagsutskottet i praktiken stärkt Ålands självstyrelse i de juridiska tolkningarna. Det skapar en ännu stabilare praktisk bas att ta avstamp ifrån.

 

Jag ser fram emot att fortsätta arbeta för att stärka Åland samt arbeta för alla ålänningars bästa i riksdagen, inte bara på självstyrelsedagen utan varenda dag. För vi är inte klara än. Även om vi har fått många viktiga saker i mål på ett framgångsrikt sett återstår en hel del andra saker. Nya saker kommer också alltid komma till vilket är naturligt eftersom Ålands självstyrelse hela tiden måste leva i tiden. Glad start på Ålands hundraårsjubileum!

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet 16.12.2019

Gruppanförande hållet av riksdagsgrupens ordförande Anders Adlercreutz.
16.12.2019 kl. 13:00

Remissdebatt om höjning av frontveterantillägget

Gruppanförande hållet av gruppordförande Anders Adlercreutz
04.12.2019 kl. 15:00

Planen för de offentliga finanserna 2020 – 2023

Gruppanförande 26.11.2019, Veronica Rehn-Kivi
26.11.2019 kl. 15:01

Remissdebatt om budgetpropositionen för 2020 och planen för de offentliga finanserna.

Gruppanförande 8.10.2019, Svenska riksdagsgruppen, Anders Adlercreutz
08.10.2019 kl. 13:00

Interpellation om regeringens ekonomiska politik och sysselsättningen

Gruppanförande 1.10.2019, Svenska riksdagsgruppen, Joakim Strand
01.10.2019 kl. 15:00

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om Finlands fortsatta deltagande i säkerhetssektorns utbildningssamarbete i Irak

Gruppanförande 19.9.2019, svenska riksdagsgruppen, Anders Adlercreutz
19.09.2019 kl. 18:01

Regeringen Rinnes regeringsprogram

Gruppanförande hållet av gruppordförande, riksdagsman Anders Adlercreutz,11.6.2019
11.06.2019 kl. 21:09