Jämställdhetsarbetet pågår också under pandemin

08.03.2021 kl. 15:58
Trots coronapandemin försvinner jämställdhetsfrågorna ingenstans.

Arbetet med dem kan inte heller ta paus, lika lite som vi har råd att pausa klimatarbetet. Sakerna utesluter inte heller varandra. Tvärtom ger den kommande återhämtningen från pandemin en möjlighet att också se över gamla strukturer och sättet vi arbetar på. Det kan stöda jämställdheten om vi tar chansen. Men frågorna kommer inte driva sig själva, därför måste vi fortsätta arbeta aktivt.

 

Idag firar vi den internationella kvinnodagen. Den är i år kanske viktigare än på många år på grund av just pandemin. Även om den kommande återhämtningen kan innebära många möjligheter har pandemin också inneburit väldigt många problem, också för jämställdheten. I vissa familjer har rädslan ökat. Då samhället dragit ner på fysiska kontakter genom både distansarbete och att mycket annat ställts in har det inneburit en större risk för kvinnor som utsätts för våld i hemmet. Färre utanför husets väggar har kunnat se varningsklockor.

 

Det här, tillsammans med hur barn och unga klarar sig då samhällen drar ner på fysiska kontakter, är något jag funderat mycket på och som oroat mig. Det är något vi också kontinuerligt har lyft upp då man diskuterat begränsningar för att bekämpa spridningen av coronaviruset.

 

Inget annat än nolltolerans kan gälla mot fysiskt och psykiskt våld i hemmet (och så klart också på andra platser). Här finns tyvärr dock mycket jobb kvar att göra. Här har du och jag samt vi alla som medmänniskor en viktig uppgift med att vara ännu mer alerta för att uppfatta varningssignaler och rop på hjälp i synnerhet nu då många fysiska sammankomster är inställda.

 

Senaste år har också inneburit några steg framåt för jämställdhetsarbetet på andra punkter. Ett sådant kliv är förslaget till ny föräldraledighet. Reformen går inte så långt som jag eller många andra hade hoppats på. I jämförelse med exempelvis föräldraledigheten i Sverige kommer Finland fortsättningsvis ligga efter, också med den nya reformen. Det är synd, men det gick inte att komma längre än så här då bland annat arbetsmarknadsparterna inte har en lika progressiv inställning till jämställdhet i vårt land som i övriga nordiska länder. Till er som är aktiv i dessa organisationer: Fortsätt driv på jämställdhetsarbetet. För det kommer nya reformer. Med det sagt är detta ändå ett betydande steg i rätt riktning och det kommer hjälpa många familjer, också då flexibiliteten inte minskar.

 

En annan sak jag är glad över är att jämställdheten inom idrotten tog ett kliv framåt då regeringen beslöt göra om en förordning som beslutar vilka matcher som måste kunnas ses av hela Finlands folk gratis på TV. Där har funnits herrarnas fotbolls och hockeymatcher i EM och VM, men inte damernas. Förrän nu. Då damerna efter en fantastisk bragd spelade till sig en biljett till nästa EM slutspel var risken stor att matcherna i framtiden skulle hamnat bakom betalmur om man inte ändrat förordningen. Det här bidrar till damlandslagets synlighet och på så vis också till att idrotten blir mer jämställd, vilket har betydelse – inte bara symboliskt.

 

Dessa frågor har jag själv engagerat mig aktivt i. Jämställdhetsfrågor har alltid varit viktiga för mig, men nuförtiden också som far till en liten dotter är det viktigt för mig att hon har möjlighet att förverkliga alla hennes drömmar på samma sätt som hennes jämnåriga killkompisar, oavsett vad det gäller. Glad internationell kvinnodag!

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande till riksdagen om regeringens sysselsättningspolitik och om sänkning av anställningströskeln i små företag

Gruppanförandet hålls av ledamot Thomas Blomqvist tisdag 16.10 2018.
16.10.2018 kl. 15:00

Remissdebatt om budgetpropositionen för 2019

Gruppanförande 18.9.2018
18.09.2018 kl. 13:00

Aktuell debatt om utmaningarna för det internationella, multilaterala  samarbetet.

Svenska riksdagsgruppens gruppanförande 12.6 2018 av riksdagsledamot Stefan Wallin
12.06.2018 kl. 16:16

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om politiken för geografisk information

Gruppanförande av Mats Nylund 23.5 2018.
23.05.2018 kl. 15:00

Aktualitetsdebatt om EU:s långsiktiga budgetramar

Mats Löfström, 9.5.2018
09.05.2018 kl. 15:03

Interpellation om arbetsvillkoren för ung

Svenska riksdagsgruppen, gruppordförande Thomas Blomqvist
08.05.2018 kl. 15:00