Nu är den andra vågen här

11.10.2020 kl. 06:08

Den här veckan började med nyheterna om att antalet coronavirusfall i Vasa hade ökat oroväckande mycket under förra veckoslutet. Antalet nya fall i Vasa har därefter duggat tätt, och hela Österbotten har påverkats. Det här är förstås något som måste tas på största allvar.

 

Vasa sjukvårdsdistrikt har agerat snabbt och smidigt denna vecka. Vi får hoppas att smittspridningen har nått sin kulmen och att de åtgärder man tagit till lokalt och regionalt nu bär frukt. Det är bra att användningen av munskydd har blivit en allt vanligare syn i Österbotten och att varje österbottning inser hur viktigt det är att alla tar sitt ansvar för att minska smittspridningen. Finländarna gjorde ett enormt gott jobb i våras. Samma ”talkoanda” måste vi hitta nu. Det gäller att hålla avstånden, ha en god handhygien och använda munskydd. Göra distansjobb när det är möjligt och undvika större folksamlingar. Dessutom uppmanar jag alla som kan och har möjlighet att ladda ner coronablinkerappen. Den gör smittspårningen enklare och snabbare. I nuläget har redan över 2 miljoner finländare laddat ner appen, och den har blivit ett viktigt verktyg då det gäller att bryta smittkedjor.

 

Inom regeringen tar vi den ökande smittspridningen på stort allvar. Den här veckan togs beslut att restaurangerna, barerna och nattklubbarna i landskap som befinner sig i accelereringsfasen ska stänga tidigare, redan kl. 23 och alkoholförsäljningen slutar senast kl. 22. Hit hör bland annat Österbottens och Nylands landskap. I andra landskap ska restaurangerna, barerna och nattklubbarna stänga senast kl. 1.00 och avsluta alkoholförsäljningen kl. 24. Jag vet att det här beslutet är särskilt tungt för de företagare som jobbar inom branschen. Men ju snabbare vi lyckas stoppa spridningen, dess snabbare kan vi igen återgå till normala öppethållningstider.

 

Regeringen kommer nästa vecka att fortsätta diskussionerna kring coronaläget och eventuella tilläggsåtgärder. Det är viktigt att de lokala och regionala aktörerna som nu har det huvudsakliga ansvaret för att stoppa smittspridningen har tillräckligt med verktyg. Ändringar till smittskyddslagen bereds som bäst på social- och hälsovårdsministeriet för att utöka verktygsbacken.

 

Jag tror att det vid detta skede blivit relativt klart för de flesta att coronaviruset kommer att fortsätta påverka oss under en längre tid framåt. När det första säkra vaccinet kommer ut på marknaden kommer nog hela världen att dra en lättnadens suck. Finland har klarat sig relativt bra hittills och det var med glädje jag denna vecka läste en rapport som visar att de nordiska länderna hittills klarat krisen bättre än de flesta såväl gällande ekonomin som hälsan och att Finland faktiskt hade klarat sig bäst. Något har vi alltså gjort rätt.

 

I regeringens budgetförslag som offentliggjordes i sin helhet denna vecka finns också många viktiga verktyg för att bekämpa coronaviruset. Vi vill säkerställa att alla får den vård som de behöver samtidigt som det ska finnas tillräckligt mycket pengar för coronatestning och vaccin. Kommunerna och sjukvårdsdistrikten får därför betydande tilläggsstöd. Dessutom satsar vi totalt 450 miljoner för att minska den vårdskuld som uppstått när bland annat operationer och tandvård skjutits upp på grund av corona. Det här är mycket viktigt för den finländska folkhälsan
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik för 2017

Gruppanförande, Anna-Maja Henriksson, Svenska riksdagsgruppen, onsdag 8.2 2017
08.02.2017 kl. 14:44

Utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen

Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin 21.12.2016
21.12.2016 kl. 13:00

Responsdebatt om budgeten

Gruppanförande, Mats Nylund, Svenska riksdagsgruppen 14.12 2016
14.12.2016 kl. 13:00

Statsrådets redogörelse om den nationella energi- och klimatstrategin fram till 2030.

Gruppanförande, Joakim Strand, Svenska riksdagsgruppen, 30.11 2016
30.11.2016 kl. 14:42

Debatt om oppositionsgruppernas alternativbudgetar 9.11.2016

Gruppanförande, Anna-Maja Henriksson
09.11.2016 kl. 14:30

Extremrörelser och våld, aktualitetsdebatt 5.10 2016

Gruppanförande, Eva Biaudet, Svenska riksdagsgruppen
05.10.2016 kl. 15:00

Regeringens proposition till riksdagen om statsbudgeten för 2017

Gruppanförande 20.9 2016, Stefan Wallin, Svenska riksdagsgruppen
20.09.2016 kl. 13:00