Snabba ryck före en lugn Jul

18.12.2019 kl. 10:14
Året 2019 kommer att gå till historien. I politiken får man ofta vara beredd på snabba och oväntade vändningar, men det här året har varit exceptionellt. Under min politiska karriär har jag aldrig upplevt en höst som denna.

I år har de traditionellt bråda jultiderna överskuggats av en politiskt omvälvande tid. Först avgick ägarstyrningsminister Paatero och några dagar senare, efter att ha suttit i 181 dagar, bad statsminister Antti Rinne om avsked för hela sin regering. Jag befann mig då i Bryssel och ledde ordet vid EU:s justitieministrars rådsmöte.

Förra veckan valdes Sanna Marin till statsminister. Vår nya koalitionsregering leds nu av den yngsta statsministern i världen och av fem kvinnor. Ålder, kön och bakgrund avgör inte vem som sitter vid makten i vårt goda land. Detta är något vi kan vara stolta över och något som har fått mycket synlighet internationellt.

Då Sanna Marin valdes och regeringen tillträdde var jag Washington DC i USA och representerade EU i egenskap av ordförandelandets justitieminister. Nyheten om Finlands nya regering hade spritt sig som en löpeld också i maktens korridorer på andra sidan Atlanten. Det var många som gratulerade och ville tala en stund med mig om detta. Jag träffade bland annat Högsta domstolens domare Stephen G. Breyer och den amerikanske justitieministern William Barr. Vi hade goda diskussioner om demokrati, vikten av utbildning och det transatlantiska samarbetet.

Under hösten har EU-ordförandeskapet inneburit flera resor och internationella möten än vad det vanligtvis brukar vara. Fastän det varit utmanande och hektiskt har det också varit otroligt givande, intressant och roligt att få hålla i ordförandeklubban för 28 länder. Finland och vi finländare är uppskattade och respekterade på den internationella arenan.

Från internationellt till nationellt - denna vecka har riksdagen röstat om budgeten. Jag är stolt över att få vara minister i en regering med ett regeringsprogram som andas framtidstro och vill göra Finland till en ännu bättre plats att bo och leva på. Vi satsar på utbildningen, sysselsättning och företagen, vi höjer de lägsta pensionerna och vi förbättrar vägar och järnvägar. Det Finland vi idag bygger upp kommer att stå som bas under kommande årtionde.

Efter en vår med två val och regeringsförhandlingar, och en höst som denna är det nu under julledigheten dags att stanna upp och reflektera. Att påminna sig själv vad och vem man jobbar för. Att finländarna har en god, trygg och fungerande vardag nu och i framtiden.

Under julen så ser jag själv också fram emot att få tillbringa tid med nära och kära. Att förhoppningsvis få ta en tur i skidspåret, att äta god mat och att koppla av. Ett år och ett årtionde lider mot sitt slut. Jag önskar er alla en Fridfull Jul och ett Gott Nytt år!

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands utvecklingspolitik

Gruppanförande, Stefan Wallin, Svenska riksdagsgruppen
17.02.2016 kl. 15:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2016.

Svenska riksdagsgruppen, gruppanförande Carl Haglund 9.2 2016. (Talat ord gäller)
09.02.2016 kl. 15:04

Riksdagsgruppens alternativbudget

Vårt förslag innebär lika stora inbesparingar som regeringens alternativ, men våra tyngdpunkter och prioriteringar skiljer sig
15.12.2015 kl. 15:10

Interpellation om öppenheten och korrektheten i lagberedningen, 15.12 2015

Gruppanförande, Anna-Maja Henriksson, Svenska riksdagsgruppen
15.12.2015 kl. 15:00

Budgetens enda behandling 14.12 2015

Svenska riksdagsgruppens gruppanförande, riksdagsgruppens 1:a viceordförande Stefan Wallin
14.12.2015 kl. 13:30

Interpellationen om sysselsättningspolitiken 9.12 2015

Gruppanförande, Anders Adlercreutz, Svenska riksdagsgruppen
09.12.2015 kl. 15:30

Svenska riksdagsgruppens alternativa budget 25.11.2015

Gruppanförande av partiordförande Carl Haglund
25.11.2015 kl. 15:00