På EU-uppdrag i USA

13.12.2019 kl. 10:12
För dryg en vecka sedan ledde jag EU:s justitieministerrådsmöte i Bryssel. Mitt under mötet fick jag en lapp av min medarbetare där det stod att statsminister Rinne har avgått.

Jag förde diskussionen om brottsoffrens ställning till slut och berättade därefter för mina kolleger vad som hänt på hemmaplan. Jag fortsatte med att säga att jag ändå kommer att leda det här mötet till slut, och att det inte finns någon orsak till oro.

 

Veckan som följde var hektisk. Det stod snabbt klart att fempartiregeringen ville fortsätta, dock med ny statsminister. På söndag följde regeringsförhandlingar och på kvällen valde SDP statsministerkandidat i en jämn omröstning, där Sanna Marin blev vald. På tisdag utnämnde presidenten en ny regering. Den stora nyheten var att regeringen nu leds av fem kvinnor och världens yngsta statsminister.

 

När jag utnämndes till justitieminister, min fjärde gång, befann jag mig faktiskt inte i Helsingfors, utan i Washington DC. Jag åt frukost och följde händelserna i hemlandet online. Jag var i USA för att representera hela EU vid justitieministermötet mellan EU och USA, ett möte som hade planerats redan i många månader.

 

Eftersom det var ett ovanligt läge bad jag om ett utlåtande av justitiekanslern om jag kunde åka. Svaret från JK var mycket talande. Man kan bli utnämnd till minister i sin frånvaro om man svurit ministereden. Därtill konstaterade JK att det är i fosterlandets intresse att Finland representeras på ministernivå på det här viktiga mötet där jag samtidigt representerar hela EU. På söndag kväll bestämde jag mig för att åka.

 

Här i USA har jag haft ett fullt schema. I Washington DC har jag bl.a. besökt Världsbanken, ett fängelse, träffat en kongressledamot och lokala beslutsfattare samt besökt Högsta domstolen. Det sistnämnda var nästan som ur en film. När jag steg in i domare Breyers arbetsrum hade han brasan tänd och välkomnade oss med öppna armar. Hans huvudsakliga budskap var att vi måste känna till historien för att kunna förstå vår nutid och demokratin. Han frågade mig hur det kommer sig att det finns ett svenskt parti i Finland och jag fick en gyllene möjlighet att berätta för honom om landets tvåspråkighet.

 

Ett annat viktigt möte var mötet med USA:s justitieminister William Barr. Barr och jag diskuterade allt från valpåverkan till dödstraff. Jag lyfte upp vikten av ett fungerade transatlantiskt samarbete och hur betydelsefullt det är att vi jobbar tillsammans. Barr höll med om att samarbete behövs och att vi har många gemensamma utmaningar att söka lösningar på. Jag bjöd även in honom till Finland. Han sade att han gärna kommer på besök. Naturligtvis fick han också veta att i Österbotten, därifrån jag är hemma, gör vi världens finaste segelbåtar.

 

På mötet mellan EU och USA fortsatte diskussionerna. Tillsammans med bl.a. justitieminister Barr och EU-kommissionär Didier Reynders, diskuterade vi bl.a. rättsligt samarbete i cyberspace, hybridhot och utmaningarna med kryptering på nätet när det gäller bevisupptagning.

 

För att återgå till regeringsbildningen och läget hemma. Frågan på allas läppar här i USA har varit vår nya regering som leds av fem kvinnor och världens yngsta statsminister. Jag har fått frågor och beröm på alla ställen jag besökt, från fängelset till Högsta domstolen. Det är en stor sak för Finland och något vi ska vara riktigt stolta över. Varma julhälsningar från Boulder, Colorado där jag i skrivande stund är för att diskutera ursprungsbefolkningens rättigheter.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

HEMSIDAN UPPDATERAS UNDER APRIL MÅNAD

Svenska riksdagsgruppen består efter riksdagsvalet 2019 av följande ledamöter:
23.04.2019 kl. 08:50

Responsdebatt statsrådets framtidsredogörelse del 2

Gruppanförande, Veronica Rehn-Kivi
04.03.2019 kl. 13:00

Interpellation om läget i äldreomsorgen

Interpellationsdebatt 6.2.2019. Gruppanförande hållet av Anna-Maja Henriksson,
06.02.2019 kl. 15:00

Eettistä tietopolitiikkaa tekoälyn aikakaudella-selonteko

Lähetekeskustelu/remissdebatt 13.12.2018.    Ledamot Stefan Wallin
13.12.2018 kl. 17:31

Aktuell debatt om den framtida utvecklingen i EU

Gruppanförande 12.12.2018, Eva Biaudet
12.12.2018 kl. 14:38

Redogörelsen om idrottspolitik

Gruppanförande, Mikaela Nylander
20.11.2018 kl. 14:56