Vänd blicken mot Österbotten

07.03.2020 kl. 10:01
Österbotten är bäst i test. Vi har den lägsta arbetslösheten och här har vi också många av de lyckligaste kommunerna i landet. Det är något vi ska vara stolta över.

Det är inte heller något som har skett av en slump, utan beror på vår kultur av företagsamhet och hårt arbete. Samtidigt kan vi inte stirra oss blinda på siffror och tro att vi alltid kommer att vara bäst. Vi måste fortsätta jobba för att också i framtiden vara i topp i landet. Därför är jag glad över att vår regering lyssnar på regionen och vill regionens bästa. Det här visar vi genom t.ex. mera pengar till riksåttan, satsningar på företagen, fulljour till Vasa centralsjukhus. Bara för att nämna några exempel. Vi har ett ytterst ambitiöst regeringsprogram som tar sikte på framtiden.

I HBL för ett par veckor lyfte min partiordförandekollega upp hur hela Finland borde rikta sina blickar mot Österbotten. Jag är glad att man nu äntligen fått upp ögonen för oss. Det samma har ju jag och SFP talat om hur länge som helst. Vi har länge sagt att hela landet borde nå upp till Österbotten sysselsättningsnivå.
 

För Österbottens företag skulle det nu vara viktigt att vi ser till att människorna och jobben matchar. Det finns nu tyvärr många företag som har svårt att hitta arbetstagare. Det gäller inte bara stora företag med specialiserad arbetskraft, utan det gäller många små och medelstora företag. När jag har rört mig i våra regioner är det här företagarnas främsta budskap. De behöver kunnig arbetskraft och de behöver den snabbt. Det här måste vi göra något åt. Vi måste hitta ett sätt att locka finländare att flytta efter jobb och samtidigt behöver vi förstärkning av utländsk arbetskraft. I Sydösterbotten är den utländska arbetskraften redan invävd i de flesta företag, men trots det finns det många företag som lider av arbetskraftsbrist. Därför vill SFP slopa den s.k. behovsprövningen av utländsk arbetskraft. Vi tror att företagen själv bäst vet vilken arbetskraft de behöver. Regeringen har lovat försnabba tillståndsprocesserna, och det är en god början.

 

Slutligen kan jag inte låta bli att lyfta upp Vasa centralsjukhus fulljour. Denna vecka firade vi att fulljouren äntligen har förverkligats. Allt det hårda jobb och alla de otaliga timmar vi har lagt ned var värt det. Fulljouren är nu ett faktum och rättvisan segrade efter en lång kamp. Det har handlat om ett lagarbete, där alla involverade har fått prestera sitt yttersta på de platser de haft för att påverka. Jag är också jätteglad för att vi i regeringen nu tänkt att Vasa centralsjukhus ska få nationellt ansvar för utvecklandet av patientsäkerheten. Det här kommer att ytterligare höja kompetensen vid Vasa centralsjukhus, och det skulle faktiskt vara första gången ett centralsjukhus skulle få en nationell kompetens. Tidigare har detta enbart getts till universitetssjukhusen. Det här visar att det faktiskt har skillnad vem som är i regeringen. Tiden är över när Österbotten är förfördelad. SFP är tillbaka vid de bord där besluten fattas.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands program för hållbar tillväxt

Gruppanförande 1.12.2020, Joakim Strand, Svenska riksdagsgruppen
igår kl. 14:30

Statsrådets redogörelse om Finlands fortsatta deltagande i säkerhetssektorns utbildningssamarbete i Irak.

Gruppanförande 30.11.2020, Anders Norrback, Svenska riksdagsgruppen
30.11.2020 kl. 15:00

Statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse.

Gruppanförande 11.11.2020, Eva Biaudet, Svenska riksdagsgruppen
11.11.2020 kl. 14:59

Agenda 2030 – mot ett klimatneutralt välfärdssamhälle

Gruppanförande 4.11.2020 hållet av ledamot Mikko Ollikainen.
04.11.2020 kl. 15:00

Remissdebatt om budgetpropositionen för 2021

Gruppanförandehölls av grupordförande Anders Adlercreutz.
07.10.2020 kl. 11:21

Interpellationsdebatten 30.9.2020

Gruppanförandet hölls av ledamot Anders Norrback
30.09.2020 kl. 15:00

Statsministerns upplysning om EU:s återhämtningsfond

Gruppanförande hållet av ledamot Eva Biaudet.
09.09.2020 kl. 14:53