Använding av kött- och mjölkprodukter

17.02.2019 kl. 06:39
Helsingfors stadsfullmäktige behandlade i onsdags en fullmäktigemotion som kräver att staden ska halvera användningen av kött- och mjölkprodukter i sin bespisning fram till år 2025.

En knapp majoritet av fullmäktigeledamöterna röstade för att återremittera motionen för ny beredning eftersom staden i sitt svar bland annat påpekade svårigheten att klara av att servera en fullgod kost med så strikta ramar. Det gör oss flera säkert gott att öka mängden grönt på vår tallrik helt i enlighet med Statens näringsdelegations rekommendationer. Det som förbryllar mig är att våra matvanor än en gång framställs som en av de viktigaste klimatåtgärderna även om det mest avgörande vi kan göra för klimatet är att lägga om vår energiproduktion.

 

Förbränning av fossila bränslen är den överlägset största orsaken till ökade koldioxidutsläpp i atmosfären globalt. Enligt Statistikcentralen så orsakade uttryckligen energisektorn hela 74 procent av de totala utsläppen i Finland 2017. Det är alltså ingen överdrift att säga att för Finlands del så är frågan om hur vi producerar vår energi den som är helt avgörande för om vi ska uppfylla våra klimatmål och bli koldioxidneutrala.

 

Värmeverken som värmer upp Helsingfors använder idag i huvudsak stenkol som bränsle. Helsingforsregionens elverk Helens största energikälla är fossil naturgas som importeras från Ryssland. Huvudstadens koldioxidavtryck är alltså mycket stort idag. Riksdagen behandlar som bäst en lag enligt vilken vi ska upphöra med att använda kol fram till år 2029. Om vi ska göra slut på kolanvändningen kräver det att vi lägger om vår energiproduktion vilket innebär naturligtvis kostnader.  Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori har motarbetat lagförslaget kraftigt. Han har kallat lagförslaget för ren och skär regionpolitik. Han har kallat förbränning av förnyelsebara bränslen för gammalmodiga och till och med i offentligheten antytt att hela lagen handlar om att klämma åt Helsingfors.

 

När det gäller den bit av klimatpolitiken som berör vår mat så har borgmästaren däremot en mycket hög ambitionsnivå. I en kolumn i tidningen Hufvudstadsbladet så säger Vapaavuori att en av de viktigaste klimatåtgärderna man kan vidta är att övergå till en mer vegetarisk kost. Min matematik säger något annat. Finlands jordbruk stod enligt Statistikcentralen för 12 procent av Finlands klimatutsläpp 2017 varav mindre än hälften kommer från husdjursproduktionen. Om vi vill åstadkomma  snabba resultat i klimatarbetet så är förändringar i energisektorn som står för 74 procent av våra utsläpp mycket effektivare än att ersätta kött- och mjölkprodukter med vegetariska alternativ.

 

Alla ska göra sitt för att bromsa klimatförändringen och Finlands bönder är med i det arbetet. Vi vet att finländska kor har mindre klimatpåverkan, så vill Helsingfors minska sin klimatpåverkan gäller det att välja närodlat och kött och mjölk från Finland.

Mats Nylund

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om beredskap i EU:s stridsgrupp 1.7–31.12.2020

Gruppanförande 6.5.2020, Eva Biaudet, Svenska riksdagsgruppen
06.05.2020 kl. 18:00

Regeringens exitstrategi, coronakrisen

Remissdebatt 6.5.2020, gruppanförande, Anders Adlercreutz
06.05.2020 kl. 14:57

Planen för de offentliga finanserna för 2021-2024

Gruppanförande 21.4.2020, Veronica Rehn-Kivi, Svenska riksdagsgruppen
21.04.2020 kl. 15:00

Remissdebatt om beredskapslagarna 17.3.2020

Gruppanförande, Anders Adlercreutz, Svenska riksdagsgruppen
17.03.2020 kl. 18:00

Riksmötets öppningsdebatt 11.2.2020

Gruppanförande, Anders Adlercreutz, Svenska riksdagsgruppen
11.02.2020 kl. 15:00

Interpellationsdebatt al-Hol

Gruppanförande hållet av ledmot Eva Biaudet
17.12.2019 kl. 15:00

Responsdebatt budgeten 2019

Gruppanförande hållet av gruppordförande Anders Adlercreutz
17.12.2019 kl. 11:00