Frankrikes nej får inte stoppa integrationen.

30.05.2005 kl. 00:00
Medlemmen av riksdagens Stora utskott, Astrid Thors beklagar att fransmännen sade nej till EU:s nya grundfördrag.
- Istället för att förstärka EU som en viktig aktör i en allt mer global värld leder det franska beslutet till att EU:s ställning försvagas.

- Trots att jag har stor respekt för folkomröstningar visar den franska kampanjen hur lätt samhällsdebatten kan spåra ut på sidospår. Fransmännen röstade nu främst mot den sittande presidenten och regeringens sätt att bekämpa arbetslösheten. Dessutom lyckades vänstern sprida skrämselpropaganda om ett servicedirektiv som lagts fram med stöd av nuvarande fördrag. Folkomröstningskampanjen handlade alltså ganska lite om frans-männens syn på framtidens Europa.

- Resultatet av fransmännens nej skall ändå inte överdrivas. Vi har fortfarande ett gällan-de fördrag från Nice 2001, och det är fortfarande möjligt att ta i bruk det nya fördraget trots att ett fåtal länder säger nej till förslaget. Nu måste Europas statschefer skaka av sig apatin och skärpa greppet för leda unionen vidare, säger Thors.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55