Valfrihet i vården genom tillräcklig FPA-ersättning

03.03.2006 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen vill höja sjukförsäkringsersättningen för privat läkarvård.
- Fpa-ersättningen för privatläkararvode har i praktiken sjunkit till under 30 procent och motsvarar på intet sätt patientens faktiska kostnader. Enligt sjukförsäkringslagen har man rätt till 60 procents ersättning men ersättningstabellerna har inte justerats på många år.

Även inom Folkpensionsanstalten har man krävt att ersättningarna för privatläkararvode borde höjas eftersom deras låga nivå strider med sjukförsäkringslagens anda. Svenska riksdagsgruppen är av samma åsikt.
- I dag vinner staten på att patienterna i privat läkarvård betalar för sig. Det finns med andra ord ekonomiskt utrymme för att höja ersättningarna. Svenska riksdagsgruppen förutsätter därför att regeringen snabbt bereder än justering av ersättningstabellerna.

Svenska riksdagsgruppen understryker betydelsen av växelverkan mellan den offentliga och privata vården.
- Privat läkarvård är kompletterande till den offentliga vården och innebär valfrihet för kunderna. Den privata läkaren är en tillgång i situationer med dålig tillgång på offentlig läkarvård. För en extra summa kommer man snabbt till en läkare istället för att köa. För många patienter är det dessutom viktigt att man får kontinuerlig vård av sin egenläkare.

Svenska riksdaggruppen vill bryta alla ålderdomliga klass-fördomar mot den privata vården.
- Utredningar visar att alla samhällsgrupper använder sig av privat läkarvård. Det är därför personer med de lägsta inkomsterna som drabbas hårdast av den låga sjukförsäkringsersättningen.

Pressmeddelande 3.3.2006

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55