EU-parlamentet måste sluta pendla till Strasbourg!

13.06.2006 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppens medlemmar i riksdagens Stora utskott, det s.k. EU-utskottet, uppmanar finländarna att teckna under namninsamlingen för att slopa EU-parlamentets månatliga pendlande till Strasbourg.

 

Riksdagsledamöterna Astrid Thors och Roger Jansson har skrivit under namninsamlingen på web-ben för att EU-parlamentet skall sluta hålla sessioner i Strasbourg. Sfp:s EU-parlamentariker Henrik Lax har också satt sitt namn på listan.

Webbsidan www.oneseat.eu är skapad på initiativ av den svenske EU-parlamentarikern Cecilia Malmström som representerar Folkpartiet. Med namninsamlingen vill hon att EU-parlamentet endast skall samlas i Bryssel.

- Det månatliga flyttandet mellan Bryssel och Strasbourg är ett av de mest galna fenomenen inom EU. Pendlandet beräknas kosta 200 miljoner euro om året, vilket är 13 procent av EU-parlamentets budget. Det är inte att undra på att folk blir skeptiska till EU när de hör om det här, säger Astrid Thors.

- Vi hoppas att finländarna skriver under uppropet. På det sättet kan vi tvinga kommissionen att rea-gera. Om en miljon medborgare skriver på skall EU-kommissionen enligt den föreslagna grundstad-gan ta upp frågan till behandling. Tillvidare har över en halv miljon européer skrivit under uppropet, säger Roger Jansson.

Initiativet kom bara någon vecka efter att det uppdagats att staden Strasbourg har uppburit för hög hyra för parlamentet i 25 års tid till ett värde av 2,7 miljarder euro per år. Europaparlamentets talman har uppmanat stats- och regeringscheferna att ta itu med frågan på Europeiska rådets möte den 15-16 juni.
- Eftersom frågan nu fått brett stöd i hela Europa vill vi också uppmana statsminister Vanhanen att ta upp ärendet på rådets möte, säger Thors och Jansson.

Pressmeddelande 13.6.2006

 

Länkar
www.oneseat.eu

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55