Stefan Wallin: Bra regional balans i statsbudgeten 2007

23.08.2006 kl. 00:00
Svenska folkpartiets budgetförhandlare är nöjda med de tillägg som regeringen kom överens om under regeringens budgetmangling.
- Flera av de krav som Svenska riksdagsgruppen framförde i förra veckan finns nu medtagna i budgetförslaget; ensamförsörjarna och de minst bemedlade pensionärerna samt veteranerna får höjda stöd, företagarnas socialskydd förbättras, anslaget för forskning och utveckling höjs med ca 40 miljoner och skärgårdstrafiken får 500 000 euro i tilläggsfinansiering, summerar partiordförande Stefan Wallin.

För svenska folkpartiet innehåller budgeten flera viktiga satsningar som partiet lyft upp de senaste åren;
- Ensamförsörjarfamiljerna får höjda stöd i och med att underhållsbidraget höjs. Samtidigt höjs syskontillägget i hemvårdsstödet för alla barnfamiljer.
- Familjeledighetsreformen genomförs och pappamånaden blir mer flexibel.
- Adoptivfamiljernas föräldrapenningsperiod förlängs.
- Närståendevårdarna får rätt till en ytterligare ledig dag.
- Specialvårdbidraget för svårt sjuka pensionärer, barn och handikappade höjs.
- Bostadsbidraget för pensionärer höjs med 10-15 euro.
- De döva får ökade anslag för tolkhjälp.
- Ökade resurser för att förbättra tillgången på specialbarnträdgårdslärare samt för att utveckla dagverksamheten för svårt handikappade.
- Arbetslöshetsskyddet för en företagares familjemedlemmar införs.
- Inkomstskatten sänks med en knapp procent för en medelinkomsttagare.
- Regeringen ökar kraftigt sitt stöd till kommunerna.
- Anslagen för forskning och utveckling höjs för att stärka Finlands internationella konkurrenskraft med ca 40 m€
- Anslagen för basvägnätet, enskilda vägar och järnvägar höjs med totalt 48 miljoner jämfört med finansministeriets förslag.
- Miljöförvaltningen får ökade anslag för oljebekämpningsfartygen och anslagen för miljöorganisationernas verksamhetsbidrag hålls på den förhöjda nivå man beslöt om ifjol, något som t.ex. tryggar avfallshanteringen i skärgården, bl.a. gynnas Håll skärgården ren.
- Finska Notisbyrån får ett specialstöd på 150 000€ för att trygga nyhetsrapporteringen på svenska.

Budgeten innehåller också flera viktiga regionala satsningar.
Nyland
Stamväg 51 mellan Stensvik och Kyrkslätt kommer igång år 2007.
Anslagen för förbindelsebåtstrafiken i skärgården ökas för att garantera dagens nivå på förbindelsetrafiken.
Allmänna basvägnätet får mer anslag än vad finansministeriet föreslog.
Budgeten innehåller anslag för att trygga passagerartågtrafiken mellan Karis och Hangö.

Åboland
Anslagen för förbindelsebåtstrafiken i skärgården ökas för att garantera dagens nivå på förbindelsetrafiken, det finns ändå orsak för riksdagen att ytterligare se över stödet.
Hitis- och Iniö-färjorna blir avgiftsfria landsvägsfärjor.
Allmänna basvägnätet får mer anslag än vad finansministeriet föreslog.

Österbotten
Byggandet av nya polishuset i Jakobstad inleds 2007
Grundförbättringen av tågtrafikbanan mellan Seinäjoki och Uleåborg inleds.
Budgeten innehåller anslag för att trygga trafiken i Kvarken.
Allmänna basvägnätet får ökad finansiering.

Flera frågor hänskjuts till riksdagen.

I budgetmanglingen lyfte sfp upp ett flertal andra nödvändiga satsningar som inte vann gehör. Sfp har för avsikt att driva dessa ärenden under budgetbehandlingen i riksdagen.
- Vi beklagar att regeringen inte kunde enas om att utöka lantbrukarnas semesterdagar och att öppna möjligheten att få tillgång till avbytare inom pälsdjursnäringen. Vi anser också att riksdagen bör höja anslaget för lantbruksrådgivningen. Detta stöd har även en betydelse för utvecklingen av bioenergiproduktionen på landsbygden, säger Wallin.

Inom sfp beklagar man att regeringens mål om att höja biståndsanslagen till 0,7% av BNI till år 2010 inte ser ut att förverkligas. Trots att biståndet höjs med 75 miljoner euro höjs inte den procentuella andelen. Nivån förblir långt ifrån målet, på 0,43 % av BNI.

23.8.2006

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00