Gestrin föreslår förbud av försäljning av glödlampor

16.05.2007 kl. 00:00
Riksdagsledamot Christina Gestrin (sfp) har lämnat in en lagmotion i vilken hon föreslår ett förbud av försäljningen av sådana glödlampor som med dagens teknik lätt kan ersättas med lågenergilampor. En övergång till lågenergilampor skulle bland annat innebära en betydande minskning av koldioxidutsläpp och
elkonsumtionen.

- Enligt en försiktig uppskattning skulle koldioxidutsläppen minska med 200 000-300 000 ton per år, säger Gestrin.

Under de närmaste åren krävs kraftåtgärder för att minska på koldioxidutsläppen från alla tänkbara utsläppskällor. Energiproduktionen och elkonsumtionen står för de största koldioxidutsläppen. Det är vår skyldighet att i vår
vardagskonsumtion snabbt övergå till energisnåla alternativ då det är tekniskt möjligt.

- Glödlampor är billiga att införskaffa, men blir i slutändan dyra eftersom deras hållbarhet är kort och de förbrukar mycket energi. En lågenergilampa motsvarar cirka 15 glödlampor, så konsumenterna skulle vinna på att gå över
till lågenergilampor, påpekar Gestrin.

Belysningen står för 18 % av energiförbrukning i hushållen. Om alla glödlampor i Finland skulle bytas ut mot lågenergilampor skulle inbesparingen i elektricitet vara ca 1 TWh per år. Det motsvarar den årliga elkonsumtionen i 50 000 hushåll. Australien har redan beslutat om att förbjuda glödlampor, och bland annat Kalifornien, Ontario och Tyskland överväger liknande förbud.

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00