Rättvisa kommunikationer i hela landet!

22.08.2007 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen kräver mera pengar i nästa års statsbudget för att trygga fungerande kommunikationer i alla delar av landet. Riksdagsgruppen är däremot nöjd med att så många av partiets socialpolitiska vallöften nu har infriats.
Flera krav på trafikpolitiska satsningar.
Svenska riksdagsgruppen kräver att servicenivån inom förbindelsebåtstrafiken i skärgården bevaras på nuvarande nivå, vilket även regeringsprogrammet förutsätter. Gruppen påminner om att skärgårdstrafiken berör över 114.000 finländare. Skärgårdskommuner som går samman behöver bättre kommunikationer, inte sämre. Momentet måste höjas med 500.000 euro.
Kvarkentrafiken mellan Vasa och Umeå behöver också i framtiden statligt stöd av regeringarna i både Helsingfors och Stockholm. Den tidigare stödnivån på 500.000 euro måste bibehållas.
Underhållet av både väg- och bannätet måste bibehållas på en hög nivå. Bland järnvägssatsningarna kräver riksdagsgruppen planeringsmedel för elektrifieringen av sträckan Vasa-Seinäjoki samt Hangö-Hyvinge.
Skattereformen för rederierna brådskar för att undvika ytterligare utflaggningar. Ett beslut om en tidtabell för tonnageskattereformen måste fattas vid budgetmanglingen i augusti. Det nuvarande temporära nettolönearrangemanget för passagerarfartyg bör bli bestående på nuvarande nivå.
Svenska riksdagsgruppen anser att alla ändringar av bil- och energibeskattningen måste ha en entydigt miljöstyrande effekt. En höjning av dieselskatten mer än bensinskatten kan därför inte accepteras.
 
Svenska riksdagsgruppen betonar att regeringen lovat stöda en inkomstpolitisk lösning som gagnar de kvinnodominerade branscherna.
 
Medlen för lantbruksrådgivningen får inte sänkas som föreslagits utan momentet bör hållas på nuvarande nivå för att jordbruket skall kunna utvecklas. Positivt är ändå att Lantbrukets utvecklingsfond får 100 miljoner till.
 
Som en följd av de kraftigt växande oljetransporterna måste oljebekämpningsberedskapen stärkas längs med hela kusten. Gruppen kräver att det anskaffas mera oljebekämpningsbommar både för öppet hav och för skärgården. Samtidigt måste oljebekämpningscentret i Borgå startas upp.
Stödet till miljöorganisationerna bör hållas på 2007 års nivå för att bland annat säkerställa utbyggnaden av nätverket av tömningsstationer för båtarnas septiktankar (+400.000 €).
 
Regeringens första statsbudget innehåller stora satsningar på grund-, yrkes- och högskoleutbildning. Bland annat skall de pengar som inbesparas på grund av mindre årsklasser återinvesteras i grundskolan. Riksdagsgruppen anser att de tidigare löftena om att höja universitetens finansiering bör hållas.
Svenska riksdagsgruppen anser att avdragsrätten för donationer till stiftelser och samfund för konst, vetenskap och bevarande av kulturarv bör höjas lika mycket som för donationer till universiteten.
 
Flera förvaltningsreformer kommer att tangeras i samband med budgetmanglingen. Svenska riksdagsgruppen kräver att svensk service och förvaltning skall bestå i samband med reformering av polisen, domstolarna, och utmätningen.
 
Riksdagsgruppen vill i rådande konjunkturläge med akut hot om överhettning på bostadsmarknaden ompröva det nya avdraget för andra bostad och styra medlen för att stöda produktionen av hyresbostäder.  
 
Förverkligade vallöften.
Svenska riksdagsgruppen är nöjd över att så många av våra vallöften kan förverkligas i den första statsbudgeten.
Folkpensionärerna kan få mellan 20 till 40 euro till i månaden, en student kan få 39 euro mer i studiepenning och samtidigt få förtjäna 2760 euro mera i året än tidigare. Husdjursproducenterna får en semesterdag till i året. Ensamförsörjartillägget i barnbidraget höjs, men riksdagsgruppens krav kvarstår om att kopplingen till utkomststödet slopas. Den sociala hänsynen talar för att det fortsättningsvis bibehålls en nollklass inom dagvården.
Svenska riksdagsgruppen anser att det utlovade förbättrade stödet till anhörigvårdarna bör tas med i nästa års budget. Regeringen bör återkomma till övriga socialpolitiska åtgärder.
Positivt är att arvsskattereformen påbörjas och att framförallt avdraget för efterlevande make och minderåriga höjs rejält. Till detta kommer dessutom den allmänna höjningen av grundavdraget till 20.000 euro. Därmed kommer ungefär hälften av alla arv att bli skattefria. Riksdagsgruppens mål om att slopa arvsskatten står fortfarande fast.
Budgetuttalande 22.8.2007 kl. 12:
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50