Sfp:s vallöften förverkligas

30.08.2007 kl. 00:00
För Svenska folkpartiet inleddes den sittande regeringens första budgetbehandling framgångsrikt. Under den första dagen av förhandlingarna kunde regeringen enas om en rejäl sänkning av arvskatten, betydande skattesänkningar för pensionärer och ett löfte om åtgärder för att förbättra konkurrenskraften för sjöfartsnäringen i Finland.

 

Sfp var i tiden det parti som lyfte upp frågan om arvsbeskattningen på den dagspolitiska agendan. Då regeringen nu beslöt om en rejäl sänkning av arvskatten, som idag slår fel ut mot helt vanliga finländare, kan sfp inte vara annat än nöjt.
- Vi har jobbat länge och konsekvent för sänkning av arvsskatten. I och med dagens beslut blir cirka 75 procent av alla arv skattefria  nästa år. Det är ett stort steg i rätt riktning, konstaterar partiordförande Stefan Wallin.

I sitt valprogram inför riksdagsvalet 2007 lovade sfp jobba för en rättvis beskattning av pensionerna och en höjning av folkpensionen. Bägge vallöften infrias nu då regeringens enats om skattefrågorna i budgetbehandlingen. Skattesänkningen för pensionärerna, som idag betalar mera skatt än löntagare med motsvarande inkomster, blir 34 miljoner euro större än man ursprungligen enades om i regeringsförhandlingarna. Därtill höjs folkpensionen med 20 euro i månaden.

Höjningen av skatten på starksprit fanns med i Svenska folkpartiets valprogram. Löftet går i uppfyllelse då regeringen idag beslöt att höja skatten med 15 procent. Också den lindrade inkomstbeskattningen och en sänkning av matmomsen fanns med i sfp:s valprogram.

Regeringen beslöt idag också att dimensionera beskattningen av energi så att de har en klar miljöstyrning, som en del av klimatpolitiken. En 
logisk följd av dagens justering av bränslebeskattningen är enligt sfp en reform av fordonsskatten där miljövänliga bilar, inklusive dieselbilar, beskattas lindrigare. Sfp gläder sig också åt beslutet att nästa år förbereda åtgärder för att förbättra sjöfartsnäringens konkurrenskraft.
- Vi måste värna om våra rederiers konkurrenskraft, trygga arbetsplatserna inom sjöfartsnäringen och hindra utflaggningar, understryker partiordförande Wallin.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00