Sfp:s vallöften förverkligas

30.08.2007 kl. 00:00
För Svenska folkpartiet inleddes den sittande regeringens första budgetbehandling framgångsrikt. Under den första dagen av förhandlingarna kunde regeringen enas om en rejäl sänkning av arvskatten, betydande skattesänkningar för pensionärer och ett löfte om åtgärder för att förbättra konkurrenskraften för sjöfartsnäringen i Finland.

 

Sfp var i tiden det parti som lyfte upp frågan om arvsbeskattningen på den dagspolitiska agendan. Då regeringen nu beslöt om en rejäl sänkning av arvskatten, som idag slår fel ut mot helt vanliga finländare, kan sfp inte vara annat än nöjt.
- Vi har jobbat länge och konsekvent för sänkning av arvsskatten. I och med dagens beslut blir cirka 75 procent av alla arv skattefria  nästa år. Det är ett stort steg i rätt riktning, konstaterar partiordförande Stefan Wallin.

I sitt valprogram inför riksdagsvalet 2007 lovade sfp jobba för en rättvis beskattning av pensionerna och en höjning av folkpensionen. Bägge vallöften infrias nu då regeringens enats om skattefrågorna i budgetbehandlingen. Skattesänkningen för pensionärerna, som idag betalar mera skatt än löntagare med motsvarande inkomster, blir 34 miljoner euro större än man ursprungligen enades om i regeringsförhandlingarna. Därtill höjs folkpensionen med 20 euro i månaden.

Höjningen av skatten på starksprit fanns med i Svenska folkpartiets valprogram. Löftet går i uppfyllelse då regeringen idag beslöt att höja skatten med 15 procent. Också den lindrade inkomstbeskattningen och en sänkning av matmomsen fanns med i sfp:s valprogram.

Regeringen beslöt idag också att dimensionera beskattningen av energi så att de har en klar miljöstyrning, som en del av klimatpolitiken. En 
logisk följd av dagens justering av bränslebeskattningen är enligt sfp en reform av fordonsskatten där miljövänliga bilar, inklusive dieselbilar, beskattas lindrigare. Sfp gläder sig också åt beslutet att nästa år förbereda åtgärder för att förbättra sjöfartsnäringens konkurrenskraft.
- Vi måste värna om våra rederiers konkurrenskraft, trygga arbetsplatserna inom sjöfartsnäringen och hindra utflaggningar, understryker partiordförande Wallin.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30