Wideroos: Fram för mera politik i politiken!

04.04.2008 kl. 15:30
Det händer olika saker i politiken, Ibland blir man till och med en aning konfunderad. I veckan debatterade riksdagen regeringens trafikpolitiska redogörelse. Någon större uppmärksamhet fick den debatten inte i offentligheten, trots att olika vägprojekt på förhand väckt intresse.
Orsaken till bristen på intresse är ingen överraskning. Hela Kanerva-affären har fått ett utrymme i pressen som överskuggar mycket annat. Detta är en av politikens utmaningar idag. Politikernas beteende, politikernas privatliv får mera utrymme än politikens innehåll. Låt mig för tydlighetens skull säga att det inte anstår en utrikesminister att skicka sådana textmeddelanden som han gjort. En utrikesminister har annat att göra. Men det borde också finnas ett utrymme för politiska frågor samtidigt som debatten om ministerns beteende pågår.
Nu känns det som att det blivit antingen eller - en sak åt gången. För oss som tycker att politikens innehåll är viktigt blir det här en aning jobbigt. Det kräver mycket av oss för att få ut vårt budskap “förbi Kanerva-nyheterna”. Sen är det en annan sak att det verkar konstigt att Kanerva-historien fick pågå så pass länge som den gjorde. Fanns det ingen som kunde ge honom det goda rådet att själv blåsa av det hela? Fanns det ingen i hans närhet som såg det som de flesta andra såg - att det slutar med att han måste avgå som minister.
Jag vet inte vilka råd han har fått eller inte fått. Men jag skulle hoppas att varje politiker har en sådan vänkrets som kan ge de goda råd som behövs i en svår situation. Förhoppningsvis är den här “historien” nu slutbehandlad. Hymy-lehti har fått sälja rekordartat och Kanerva fick avgå.
Nu är det dags för alla parter att låta politiken få mera utrymme. Statens regionförvaltning skall omorganiseras, länen slopas och mycket annat. Det finns jobb att göra. Och det behövs diskussioner och debatter om hur vi skall ordna dessa frågor i framtiden. Fram för mera politik i politiken!
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55