Wideroos: Kommunens vara eller inte vara.

30.09.2008 kl. 11:51

Kommunens vara eller inte vara kommer att vara på agendan hela denna höst och bra är det. Kommunalvalet och kampanjen skall förhoppningsvis ge svar på många frågor - alla frågor har dock inte enkla svar. Kommunsammanslagningar kommer säkert också att diskuteras - den slutsatsen kan man dra efter Yles finska valdebattsändningar hittills.

En vink om vad som komma skall fick vi när
socialdemokraten Marjatta Vehkaoja i Vasa ansåg att Sibbo-frågan inte får vara ett engångsfall utan att den modellen med tvångsinlösning också kunde tillämpas på Vasa och Korsholm. Och antagligen också på andra kommuner där man inte kan komma överens. Vi behöver en ordentlig debatt om de här frågorna och det är rätt tillfälle nu när det är dags för kommunalval.

Skall kommunens självbestämmanderätt ha någon betydelse eller skall andra krafter fatta besluten? På vems villkor skall en eventuell kommunreform ske och vem skall ha rätt att eventuellt diktera villkoren?

De senaste åren har det skett rätt många kommunreformer - alla på frivillig bas utom en. Det är säkert så att de frivilliga reformerna har de bästa förutsättningarna att lyckas. Tvång har sällan varit en bra metod och lämnar många sår som skall läkas. Sist och slutligen handlar ju allt detta om hur och till vilka kostnader kommunen kan ge service till sina kommuninvånare.

Kommunens strategi och verksamhet skall givetvis utgå från den enskilda människans bästa. Nu har vi fått en onödig diskussion om kommungränser när vi i stället borde fundera över hur vi klarar ekonomin och servicen i våra kommuner. En bra debatt behövs alltså!

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00