Kvinnor som internationella funktionärer

19.03.2009 kl. 11:00

Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér deltog på tisdagen den 17.3 i en paneldebatt tillsammans med Elisabeth Rehn, Tarja Kantola och Anja Toivola gällande kvinnor som funktionärer i internationella relationer. Paneldebatten var en del av att större seminarium med rubriken "Mellanfolkliga relationer och kulturCanth för alla - kvinnornas historia och framtid".

Finland var det första landet i världen som lyckades med att åstadkomma fulla politiska rättigheter för kvinnor, men även på Åland syntes kvinnornas starka roll. I debatten tog Nauclér upp hur det på Åland finns flera kvinnor som varit de första kvinnorna på att kunna bli något i tidigare enbart för män ägnade utbildningar eller positioner – i Mariehamn bor hon t.ex. i ett hus ritat av Finlands första kvinnliga byggmästare.

Kvinnor i internationella sammanhang har inte någon gemensam kod för hur man skall göra saker, utan det är kulturen som bestämmer det. Nauclér sade att det finns tendens för att fara ut och berätta hur man gör hemma och förväntar sig att alla skall göra likadant.

I paneldiskussionen nämnde Nauclér även att den erfarenhet hon fått från Åland har hon kunnat använda sig av i minoritetssammanhang samt i konfliktsammanhang.
- Man kanske inte tänker på att Lösningen av Ålandsfrågan i Genève 1921 var ett exempel på konfliktslösning och förtroendeskapande åtgärder långt innan begreppet hade uppfunnits.

Nauclér framhöll även vikten av att utrikesministeriets utmärkta Finlands nationella handlingsprogram 2008-2011 inte bara innehåller vackra ord utan genomförs i praktiken. Hon påpekade i slutet av debatten att det borde finnas mera kvinnliga aktörer som konfliktslösare i internationella sammanhang. Därmed borde man se till att mer kvinnor utbildas till sådan poster.

Ytterligare information:
Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér 09 432 3047, 050 512 1984
Assistent Janina Mackiewicz, 09 432 4047
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00