Wallin: "Merkozy" bör sluta driva partipolitik i EU

10.12.2011 kl. 10:30
Duon Angela Merkel och Nicolas Sarkozy, även kallad "Merkozy", sätter just nu sina partipolitiska valkampanjer framom tuffa beslut för att förhindra en ny bankkris, säger Svenska folkpartiets ordförande, försvarsminister Stefan Wallin.
- Båda partiledarna har svåra val framför sig i sina hemland samtidigt som framför allt Frankrikes regering har låtit statsskulden galoppera iväg. Istället för att ta itu med de faktiska skuldproblemen på hemmaplan har de nu lyckats vända huvudet på hela Europa genom att föreslå ändringar i grundfördrag och gamla avtal.

- Problemet ligger inte i det nuvarande fördraget eller i EU:s beslutsmekanismer utan i att de stora EU-länderna har systematiskt brutit överenskommelserna om hur stora ländernas skuldsättning får bli, säger Wallin.

Wallin påpekar att Europa och hela världen förväntar sig snabba beslut som balanserar upp förtroendet för de europeiska statsfinanserna.

- Vi behöver en unison lösning inom loppet av några veckor - en ändring av grundfördraget tar flera år i anspråk!

Wallin säger sig ha förväntat sig en lösning på skuldhanteringen utgående från den skräpbanksmodell som den tyska finansministern Wolfgag Schäuble utarbetat förra veckan.

- Vi kan inte bortse från Tysklands finansiella styrka. Därför vore det klokt att utgå ifrån sådana modeller som är förenliga med den tyska grundlagen.
Inte heller Finland kan ingå överenskommelser som strider mot vår grundlag, säger Wallin.
SFP

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00