Uttalande från Svenska riksdagsgruppens konstituerande möte

07.02.2012 kl. 15:03
Svenska riksdagsgruppen gratulerar den nyvalda presidenten Sauli Niinistö till valet och ser fram emot ett gott samarbete. Samtidigt tackar gruppen valets tvåa Pekka Haavisto för den insats hans kampanj gjorde för samhällsklimatet. Valresultatet visar att de nu, särskilt bland unga, finns stora förväntningar på den nya presidenten med tanke på t.ex. bekämpning av marginalisering.

Svenska riksdagsgruppen vill påminna den tillträdande presidenten om statsöverhuvudets ansvar, i företrädarnas anda, för att stöda och utveckla landets tvåspråkighet och de båda nationalspråkens ställning. Presidenten har också ett särskilt viktigt ansvar för att garantera och förstärka den åländska självstyrelseordningen.

Svenska riksdagsgruppen hoppas att den nya presidenten engagerar sig för den nationalspråksstrategi som nu utarbetas under statsministerns ledning. Presidenten har en uppgift inte minst som opinionsbildare för ett inkluderande och respekterande samhällsklimat, och det gäller även relationerna mellan språken och dialogen mellan språkgrupperna.

Dessa värderingar förde SFP:s presidentkandidat Eva Biaudet aktivt fram i sin kampanj.

Det nya riksdagsårets viktigaste uppgift blir att balansera den offentliga ekonomin.

Svenska riksdagsgruppen meddelar redan nu sin beredskap att i behandlingen av de följande årens budgetramar vidta stabiliserande och balanserande åtgärder i form av rättvisa skatteskärpningar och utgiftsnedskärningar. Vi kan inte ytterligare öka den skuldbörda som läggs på yngre och kommande generationer.

Samtidigt krävs strukturella åtgärder för att trygga och öka sysselsättningen i alla åldersgrupper. Sådana åtgärder är till exempel flexibla arbetstidsarrangemang för småbarnsföräldrar, handikappade och personer som närmar sig eller redan har uppnått pensionsåldern. Målet bör vara att höja den faktiska pensioneringsåldern.

För att den så kallade ungdomsgarantin ska fungera krävs ett nära samarbete mellan myndigheter, utbildningsanstalter och företag. Det behövs fler läroavtal och framför allt kombinationer mixar av skola, praktik och läroavtal, så att alla unga tryggas en meningsfull sysselsättning.

Svenska riksdagsgruppens presidium omvaldes enhälligt på det konstituerande mötet. Som gruppordförande fortsätter Mikaela Nylander och som viceordförande Ulla-Maj Wideroos och Thomas Blomqvist.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15