Uttalande från sommarmötet om budgetberedningen och eurokrisen

23.08.2012 kl. 13:23
Svenska riksdagsgruppen påminner om att det brådskar med åtgärder för att främja tillväxten och stoppa skuldsättningen. Ett dynamiskt näringsliv som sysselsätter, längre arbetskarriärer, sammanjämkning av arbete och familj och kortare studietider är några element i detta arbete.
Budgetförslaget innehåller trots sin stramhet också goda nyheter, bland dem samhällsgarantin för unga, riktade skattelättnader för att främja företagens tillväxt och en extra indexjustering av utkomsttryggheten.

Ändå krävs nu en strikt budgetdisciplin för att skuldsättningen ska kunna hejdas. Den tilläggslåneupptagning som finansministeriet föreslår, över sex miljarder som ökar statens totala lånebörda till 95 miljarder, tangerar redan smärtgränsen. Bara de allra angelägnaste ändamålen kan räkna med tilläggsanslag då hela regeringen och riksdagen behandlar förslaget. Sådana ändamål vore enligt Svenska riksdagsgruppen till exempel äldrevården,  ungdomars sysselsättning, strukturomvandlingsområden, lantbruksinkomsten.

Lyckligtvis tyngs statsbudgeten inte av lånegarantierna till krisdrabbade euroländer. Svenska riksdagsgruppen bekräftar sin fortsatta övertygelse om att eurokrisen måste lösas så att valutaområdet inte faller sönder. Den gemensamma valutan ligger i Finlands intresse med tanke på vår ekonomiska utveckling och inte minst sysselsättning.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00