Arhinmäki struntade i kulturinstitutionerna i ramförhandlingarna

10.04.2013 kl. 17:14
Svenska folkpartiets riksdagsledamot Astrid Thors är förvånad att de negativa besluten för kultursektorn i regeringens budgetram för 2014-2017 inte alls noterats i offentligheten. Besluten innebär att kultursektorn kommer att gå miste om flera miljoner euro.
- Enligt statsrådets beslut ska den så kallade temporära sparlagen för statsandelar och statsunderstöd för teatrar, orkestrar och museer göras permanent. Det betyder att institutionerna inte kommer som tidigare att i sina anslag få beaktat höjda kostnader, sa Thors.

Beslutet kan betyda att nationalbaletten inte längre kan uppföra hela baletter. För Operan, som har långa planeringsperioder, betyder det också stora svårigheter. Operan har under de senaste åren redan genomfört betydande inbesparingar för att kunna stå för ökade pensioneringskostnader. Besparingarna  kan också betyda ett dråpslag mot den inhemska dramaproduktionen. Redan detta år har till exempel Kansallisteatteri tvingats minska antalet  anställda med 8 årsverken, trots att teatern utnämnts till årets teater.

- Kulturen är en investering i vår framtid – en lika viktig investering som forskning och innovation. Kulturen har burit vårt land också genom svåra tider. Tyvärr har inte minister Paavo Arhinmäki varit beredd att prioritera denna investering. Man kan inte undvika frågan om Arhinmäki inte inser vikten av att våra kulturinstitutioner ska kunna utvecklas, sa Thors.
SFP

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00