Nödcentralernas service på svenska bör tryggas

25.03.2014 kl. 14:48
I ett spörsmål till regeringen frågar riksdagsledamot Thomas Blomqvist hur den ämnar trygga den svenska servicen.

Nödcentralernas kompetens att betjäna medborgare på såväl finska som svenska har länge varit ett diskussionsämne. Trots det dyker det fortsättningsvis upp situationer då betjäningen på svenska inte har fungerat. I ett spörsmål till regeringen frågar riksdagsledamot Thomas Blomqvist hur den ämnar trygga den svenska servicen.

 

Bristerna i servicen på svenska har diskuterats länge men trots det dyker det upp fall där man inte kunnat sköta det på ett bra sätt.  Enligt lagen ska nödcentralen alltid kunna betjäna på bägge nationalspråken men i dagens läge för man inte ens statistik över skillnaderna i bemötande.  En förutsättning för att man ska kunna jämföra om man blir bättre eller sämre är att man har statistik på hur servicen fungerar i dag, säger Blomqvist.

 

Som en del av nödcentralsreformen kommer ett nytt datasystem tas i bruk nästa år. Då kommer man att kunna överföra samtal till andra nödcentraler om man inte just då har möjlighet att betjäna på svenska i den egna. Blomqvist ser att det är positivt om man genom det nya systemet kan jämna ut arbetsbördan men att det inte får bli som ett sätt att tumma på svenskan.

 

Möjligheten att överföra samtal till regioner med mera svenskspråkig personal får inte leda till att kraven på svenskakunskaper minskar. Det måste fortsatt finnas beredskap betjäna på svenska i hela landet. Det måste också finnas extra beredskap att hantera eventuella störningar som kan tänkas uppstå när det nya systemet börjar användas, säger Blomqvist.

 

 

För mera information

Thomas Blomqvist

050 512 1776

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00