Aktuellt

Finland får sund farledsskatt

Svenska riksdagsgruppen noterar med tillfredsställelse att regeringen beslutat att farledsskatten fortsättningsvis skall beakta fartygens förmåga att trafikera i isbelagda vatten. Fartyg med de bästa isklasserna kommer att beskattas lindrigare än fartyg med sämre isgående egenskaper. Svenska riksdagsgruppen underströk detta i sitt sjöfartspolitiska program från augusti
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
07.10.2005 kl. 00:00

Rundradiobolagen kan inte diktera nordiskt samarbete

Rundradions förvaltningsråds beslut att avstå från sändningsrätten av SVT i Finland väcker bestörtning inom Svenska riksdagsgruppen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
29.09.2005 kl. 00:00

Sfp kräver mer satsningar på vägar och socialskydd.

Sfp:s riksdagsmän inlämnade 26 tilläggs- och ändringsförslag till regeringens budgetproposition. Tiden för inlämnandet av budgetmotioner gick ut på måndagen 26.9.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
26.09.2005 kl. 00:00

Enestam: Innehållet viktigare än skalet i komunreformen

- En kommun- och servicestrukturreform kommer oberoende om man vill det eller inte, konstaterade Svenska folkpartiets ordförande, miljöminister Jan-Erik Enestam, på partistyrelsens möte idag.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
16.09.2005 kl. 00:00

Granvik: Respektera invånarnas rädsla för vargen

Riksdagsledamot Nils-Anders Granvik ställer sig kritisk till jord- och skogsbruksministeriets planer på att låta vargstammen växa i västra Finland. - Den växande vargstammen påverkar redan nu trygghetskänslan på ett negativt sätt. Det är viktigt att människorna kan känna sig trygga både i stadsmiljö och på landsbygden. Man kan inte förringa invånarnas rädsla för vargen, säger Granvik som representerar sfp i riksdagens jord- och skogsbruksutskott.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
13.09.2005 kl. 00:00

Wideroos: Sveriges TV i Finland och Finlands TV i Sverige är en fråga för två regeringar

Frågan om Sveriges TV:s sebarhet i Finland och Finlands TV:s sebarhet i Sverige är en fråga som måste avgöras i förhandlingar mellan Finlands och Sveriges regeringar, säger andra finansminister Ulla-Maj Wideroos som idag diskuterade saken med kommunikationsminister Leena Luhtanen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
06.09.2005 kl. 00:00

Enestam: Helhjärtad krishantering främjar säkerhet

- Att Finland nu helhjärtat kan vara med i uppbyggandet av EU:s snabbinsatsstyrkor är värdefullt och också symboliskt viktigt, eftersom det befrämjar säkerheten och stabiliteten globalt, säger Svenska folkpartiets ordförande, miljöminister, Jan-Erik Enestam i en kommentar till det nya lagförslaget rörande militär krishantering som regeringen godkände idag.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
01.09.2005 kl. 00:00

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35