Aktuellt

Thors och Wallin:Tredje sektorn ett viktigt komplement till den offentliga

Migrations- och Europaminister Astrid Thors och kultur- och idrottsminister Stefan Wallin: Regeringen har idag fattat beslut om Penningautomatföreningens fördelning för 2011. Som stöd till allmännyttiga föreningar fördelas 268,2 miljoner euro. Bland de viktiga projekten finns t.ex. Luckans integrationsprojekt (tidigare Bridge), som togs med i utdelningsbeslutet på SFP:s initiativ, och den nationella verkstadsföreningens (TPY) projekt som riktar sig till invandrarungdomar.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
04.02.2011 kl. 15:30

Grundlagsändringen medför inga ändringar av Ålands ställning

Riksdagens grundlagsutskott fick sitt betänkande om regeringens förslag till lag om ändring av Finlands grundlag (RP 60/2010) klart på fredagsmorgonen den 4.2. Propositionen bygger på de ändringar som den så kallade Taxell kommittén framfört. Ändringarna berör bland annat presidentens befogenheter, Finlands representation inom EU och medborgarinitiativ. Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér är nöjd med utskottets betänkande.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
04.02.2011 kl. 15:16

Nauclér frågade statsministern om fredsmedling

Ålands riksdagsledamot ställde en muntlig fråga till statsminister Mari Kiviniemi under torsdagens frågetimme. Nauclérs fråga berörde ett initiativ som statsministern har tagit inom området för fredsmedling och krishantering.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
04.02.2011 kl. 15:12

Svart ekonomi

Revisionsutskottet har låtit utföra en omfattande studie av den svarta ekonomins omfattning i Finland.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
04.02.2011 kl. 10:44

Skatter och socialskydd

"...Att förbättra situationen för det som ännu idag kallas för otypiska arbetsförhållanden handlar betydligt mera om att förändra lagstiftningen, förordningar och att göra tolkningarna flexiblare än vad det handlar om stora budgetanslag..."
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
04.02.2011 kl. 09:50

Statsrådets framtidsredogörelse om klimat- och energipolitiken

Riksdagen har tagit gott om tid på sig för behandlingen av statsrådets framtidsredogörelse om klimat- och energipolitiken, och det är bra att så många utskott ordentligt har satt sig in i klimatpolitiken.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
03.02.2011 kl. 13:15

Människohandel diskuterades i riksdagens plenum

På tisdag kväll behandlade riksdagens plenum rapporten om människohandel i Finland 2010 (B 17/2010 rp). Det är den första rapporten om människohandel som har kommit till riksdagens behandling. Rapporten har fått positiv feed-back för att den är omfattande och väl beredd.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
02.02.2011 kl. 16:01

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45