Aktuellt

SFP:s Nylund: Sväva inte på målet, Päivi Räsänen

Riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) anser att de språkliga rättigheterna klart talar för att Vasa skall bli huvudort för den kommande polisinrättningen för hela Österbottenområdet. Förutom de språkliga aspekterna motiveras valet också av att Vasa är regionens största stad. Av samma åsikt är också inrikesministeriets tjänstemannaarbetsgrupp som föreslog Vasa som huvudort, och det finns ingen legitim orsak att frångå förslaget, säger Nylund i ett pressmeddelande.
SFP
05.10.2012 kl. 12:58

Regeringsprogrammet förpliktigar inte Finland till finansmarknadsskatt

Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) anser inte, att Finland ensidigt skall införa en finansmarknadsskatt om inte våra värsta konkurrentländertar den i bruk. Ensidigt införd kunde en sådan skatt äventyra både finansbolagens vilja att stanna i Finland liksom aktiviteten på den redan nu trängda värdepappersbörsen. Finland måste tvärtom göra allt för att erbjuda en möjligast dynamisk verksamhetsmiljö för finansbranschen, företagen i allmänhet och för aktiespararna. Eller vill vi att finansbolagen flyttar till skatteparadis istället, säger Wallin i ett pressmeddelande på onsdagen.
SFP
03.10.2012 kl. 07:00

Svenska riksdagsgruppens finansmotioner

Svenska riksdagsgruppen har på grund av det osäkra ekonomiska läget varit återhållsam med sina finansmotioner i år, och också flera nedskärningsförslag har gjorts. Underfinansieringen av vägunderhållet och viktiga organisationer, anslag som kan förbättra sysselsättningen och miljön samt utsatta grupper har ändå prioriterats.Gruppordförande Mikaela Nylander föreslår anslag för Skärgårdsvägen i Borgå och grundförbättring av Lovisa–Lahtis-banan, men också ökade anslag för arbetet mot våld mot kvinnor och för psykvård av barn och unga.
SFP
28.09.2012 kl. 15:33

Svenska skolan är den viktigaste finlandssvenska institutionen

De senaste veckorna har en rad ministrar över hela partispektret flaggat för tvåspråkiga skolor. Diskussionen om tvåspråkiga skolor visar, med välvillig tolkning, att det finns intresse för att stärka det svenska språkets ställning i vårt land. Men det döljer sig en rad risker med att okritiskt svälja tanken om en sådan modell då man inte vet vad som avses och då konsekvenserna av förslaget inte utretts, säger Christina Gestrin.
SFP
28.09.2012 kl. 13:54

Blomqvist: Budgetmotioner om landsbygdsrådgivningen och lättrafikleder

Ett genomgående tema för riksdagsledamot Thomas Blomqvists (SFP) motioner är vikten av tillräckliga satsningar på vårt vägnät. Ett fungerande nätverk av vägar underlättar människors vardag och är en grundläggande förutsättning för ett aktivt näringsliv. Vägnätets skick har även en stor betydelse för trafiksäkerheten.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
28.09.2012 kl. 13:22

Statligt stöd till Raseborg, Hangö, Ingå och Kimitoön

Regeringen godkänner denna vecka Kimitoön samt Hangö, Raseborg och Ingå till strukturomvandlingsområden som en följd av FNsteels konkurs.
SFP
12.09.2012 kl. 15:10

Siffror och satsningar

Varje sommar avslutas med en sifferexercis av större mått då regeringen samlas för att enas om förslaget till följande års budget. Denna veckas torsdag var de två dagar långa förhandlingarna över, och förslaget till statsbudget för 2013 är nu klart.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
01.09.2012 kl. 13:06

Gruppanföranden

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00